2024. május 20. (hétfő) 10:32

Zajlik a párizsi jármű show

A kompakt-SUV kategória új sztárja, a Kadjar utód Renault Austral is debütált október 17-én. Akkor tárta szélesre kapuit a francia főváros nemzetközi gépjármű showja. A Szajna-parti Mondial de l’Auto 2022 (egyik) nagy kérdése, hogy vajon egyre jobbak lettek a dráguló kocsik a harmadik évezredben, s ezért nem cserélik le gazdáik?

A francia szakvásár legújabb modelljei között számos hibrid és elektromos gépkocsi van. A belföldi újdonságok mellett hagyományosan főleg az európai és ázsiai nóvumok bemutatkozási terepe az őszi buli. A párizsi mustra (egyik) nagy kérdése, hogy vajon egyre jobbak lettek-é az autók a harmadik évezredben, s ezért nem cserélik le gazdáik? Avagy a korábbi gazdasági, pénzügyi válság és a koronavírus-járvány, meg a véres orosz-ukrán háború a  ludas abban, hogy az Európai Unióban már közel egy tucat esztendősek átlagosan a négykerekűek? Az aktuális energiaválság és a dráguló üzemanyag aligha kedvez a járműforgalmazóknak. Ezt tükrözi, hogy Németországban a verdák átlagos életkora már elérte a 10 évet. Az EU-ban 11,8 esztendős az autópark, míg hazánkban másfélévtizedes „matuzsálemekkel” suhanunk. Persze nem mindenki, hiszen pár hónapos Suzukiból, Škodából, Audiból sincs hiány a magyar utakon – hogy’ csak néhány népszerű márkát említsünk!

Az október 23-án záródó párizsi Autó Szalonban sem marad titok, hogy 2022-ben különösen Dél-Európában komorak a kereskedők. A Spanyol Királyságban 30,2 százalékos visszaesésről szólnak a friss statisztikák. S Itáliában (- 29,7 %) is hasonló a helyzet. A házigazda Francia Köztársaságban (- 19,5 %) és Németországban (- 17,5 %) közvetve-közvetlenül több millióan dolgoznak a járműiparban, így a szervizek, kutak stb. is megérzik a tartós visszaesést. Nem csupán a hagyományos, dízel és benzines kocsik kereskedelme akadozik. Kisebb lett az igény az alternatív üzemű, s a hibrid és elektromos autók iránt is! Brüsszeli, párizsi előrejelzések szerint 2023 tavaszáig, nyaráig nem várható komoly kereslet növekedés a járműpiacon, hiszen most a dráguló fűtési szezon húzza ki a pénzt a polgárok zsebéből.

Kapcsolódó
Még több autó…