2024. május 18. (szombat) 21:31

Ilyenek voltak

Egy új könyvből derülnek ki furcsa részletek az Ilyenek voltunk című film forgatásáról.

A Sydney Pollack által rendezett 1973-as Ilyenek voltunk (The Way We Were) igazi klasszikus lett, Barbra Streisandnak pedig Oscar-jelölést is hozott a legjobb színésznő kategóriában. A filmforgatás különös részleteire egy most megjelenő könyvben derül fény. Robert Hofler a The Way We Were: How Epic Battles and Bruised Egos Brought a Classic Hollywood Love Story Brought a Screen című könyvéből kiderül például, hogy Robert Redford nem tartotta különösen nagyra Barbra Streisand színészi képességeit, és eleinte vonakodott vele dolgozni. A forgatáson pedig két szűk alsónadrágot viselt a szexjelenetek alatt, hogy „védje magát” Streisandtól, aki „belé volt bolondulva”, miközben ő négygyerekes boldog házasságban élő családapa volt. Streisand egyébként bikinit viselt a szexjelenetek forgatása alatt, a könyv szerint viszont „megbabonázta” Redford testi szépsége, és kétségbeesetten szeretett volna összejönni vele.

A könyvből az derül ki, hogy a nagy sikerű filmnek meglehetősen gyötrelmesek voltak az előkészületei, sőt a forgatása és az utómunkái is. A filmet 1972 augusztusa és novembere között forgatták, Redford 36, Streisand pedig 30 éves volt ekkor.

Redford önértékelésére is fény derül Hofler könyvéből. A szerző azt írja, hogy a második ágyjelenetük alatt a színész nem volt hajlandó kimondani, hogy „ezúttal jobb lesz”, mert attól tartott, hogy az emberek azt gondolnák, a való életben is rossz az ágyban. Márpedig Redford sosem volt rossz az ágyban, így a karaktere sem lehetett az – hangzik a sajátos érvelés a könyvben.

Az Ilyenek voltunk egyébként komoly sikert aratott, két Oscart nyert, köztük a legjobb eredeti dalnak járó díjat.

Redford egyébként nem volt elragadtatva Streisand énekesi karrierjétől sem. „Ugye nem fog énekelni? Nem akarom, hogy énekeljen a film közepén” – mondta a könyv szerint.

Még több bulvár…