2024. április 14. (vasárnap) 07:39

Meghalt a Hegedűs a háztetőn legendás tejesembere

Tevye

Tel-Avívban, 87 évesen meghalt Chaim Topol, a Hegedűs a háztetőn című filmben Tevye-t, a tejesembert alakító színész. A lelkes izraeli színész és énekes, több mint 4 évtized alatt, több mint 3500-szor alakította az ikonikus karaktert a világ színpadain, elsőként hazájában egy héber nyelvű produkcióban, 30 évesen. Norman Jewison 1971-es filmadaptációjában pedig Oscar-jelölést kapott felejthetetlen alakításáért.

Izrael első nemzetközi filmsztárja, Topol a híres olasz csillagászt, Galileo Galileit is alakította a Galileóban (1975); amerikai tudós, Dr. Hans Zarkov volt, a Flash Gordon kultikus sci-fi klasszikusban (1980); és Milos Columbo, a görög csempész és Roger Moore James Bondjának szövetségese a 007 – Szigorúan bizalmas (1981) című filmben.

„Hány embert ismernek egy szerepből? Hány embert ismernek világszerte a szakmámban? Szóval nem panaszkodom” – mondta egy 2015-ös interjúban. „Néha meglepődöm, amikor Kínába jövök, Tokióba, Franciaországba, vagy bárhová, és a bevándorlási ügyintéző azt mondja: „Topol, Topol, te vagy Topol?” Szóval igen, sokan látták a Hegedűs a háztetőt, és ez nem rossz dolog.”

Színpadi és filmes munkásságával elnyerte Izrael legnagyobb elismerését, az Izrael-díjat, valamint jelölték Oscar- és Tony-díjra is. A színész kétszer is megkapta a Golden Globe-díjat.

Még több bulvár…