2024. április 23. (kedd) 07:27

Hová tűnt egymilliárd köbméter gáz?

Tavaly 6,3 milliárd köbméter orosz gáz érkezett Magyarországra – derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Egy évvel korábban 5,46 milliárd köbméter volt a behozatal, ami azt jelenti, hogy 2023-ban csaknem 1 milliárd köbméterrel nőtt az orosz földgázimport.

Az Energiaügyi Minisztérium a 2023-as évről azt közölte nemrég, hogy az összes felhasználás 8,5 milliárd köbméter körül alakult, majdnem 11 százalékkal csökkent a megelőző évhez képest. A lakosság 3 milliárd, a gazdasági szereplők 5,5 milliárd köbméterre zsugorodott felhasználását úgy kommentálta a szaktárca, hogy „a nagyarányú megtakarítások mérséklik Magyarország importkitettségét, erősítik az energiaszuverenitást és az ellátás biztonságát”.

A 6,3 milliárd köbméteres orosz importadat alapján viszont úgy fest, inkább növekedhetett a behozatalban az orosz részarány, meghaladta a 74 százalékot.Hogy aztán mi lett a fel nem használt gázzal, az érdekes kérdés, erről a szakértők sem szívesen nyilatkoznak, mert nem akarnak találgatni. Csak nem boltoltak Szijjártóék a felesleggel, s esetleg unión belül adták el? Az ugyanis akkor már nem embargós tétel, hanem magyar gáz. Így viszont csak az a magyar kritika veszti el az élét, ami arra vonatkozik, hogy kerülő úton több uniós ország vásárol orosz gázt, olajat. Ez egyébként hasonlít arra a KGST gyakorlatra, hogy a szovjetektől kapott árukat olykor kicsomagolás nélkül eladtuk egy nyugat-európai országnak.

Még több ITTHON…