2024. július 22. (hétfő) 09:42

Mi vagyunk a magyarok

Dalia László

Nem tudom, mi lesz mai magyar-olasz meccs végeredménye, de a magyar labdarúgó válogatott így is nagyon szépen muzsikált, akár első lesz a csoportjában, akár nem.Ez Rossi edző és a fiúk érdeme, viszont az ömlengések, az ostoba túlzások a világraszóló diadalról, a történelmi tettekről borzasztó visszatetszőek, pedig Rossi kapitány épp ettől óvja a drukkereket.

Remek kis gyöngyszemeket találni a sajtóban, még kutatni sem  nagyon kell. Az én kedvencem Nacsa Olivér, aki mostanában a kormány mellett ügyködik, már operett gálákat is szervezett, humorban viszont lemaradt. Bár ezt a mostani irását nem nagyon lehet másnak értékelni. Én mindenesetre jót röhögtem., „Remélem, bővíthető lesz idővel a Puskás Aréna, mert ebben az országban imádják a futballt! Talán a legnagyobb szenvedéllyel, a legfantasztikusabb hangulat ma Európában a Puskásban van, ez nem vitás! Magyarnak lenni a legcsodálatosabb érzés, mert mi 1100 éve Európa közepén, annyi szenvedés, oly sok viszály után itt vagyunk és mindig történelmet írunk. Mert MI VAGYUNK A MAGYAROK!”

Persze, ne vegyük ennyire humorra a dolgokat, elvégre itt már hazaszeretetről, meg mindenféle magasztos dolgokról papolnak. Viszont maradjunk a földön, a focinál. Hogy is lett ez a világverő válogatott? Van egy remek edző, ez Csányi Sándor MLSZ elnököt dicséri, aki kitartott mellette és nem engedett a politikai nyomásnak, hogy utasítsa Rossit, játszassa mindenáron Dzsudzsákot, Szijjártó nagy haverját. Igaz, akkor Rossi fel is állt volna. És itt vannak ezek a kiváló játékosok, akik nagy többségében nem magyar pályákon, magyar edzők által pallérozódtak. A magyar bajnokság ugyanis borzasztó gyenge, ahogy a magyar futball akadémiák is osztályon aluliak, nem termelnek ki évente egy nemzetközi szintű játékost sem.

A magyar válogatott játékosainak 90 százaléka külföldön játszik. És az kettő-három, akik itthon fociznak is játszhatna külföldön, ha akarna. Tehát a nagy ünneplés közepette, talán érdemes volna néhány szót arra is vesztegetni, hogy a magyar foci semmivel sem tart előbb, mint tíz vagy húsz éve, pedig több tízmilliárd állami segélyt kaptak. ha a Nemzeti Sport főszerkesztője bemegy reggel a TV2 Mokka című műsorába és a műsor-vezetővel együtt, aki mellesleg Felcsúton van másodállásban, áradoznak  a magyar fociról, akkor sok mindenről beszélhetünk, csak szakmaiságról, meg profizmusról nem.