2024. június 15. (szombat) 13:29

Miért topog egyhelyben a magyar foci?

Dalia László

A magyar foci, amely nyeli a pénzt, az utóbbi években sem nagyon fejlődött, hiszen nincs tudatos építkezés. Az állami, vagyis közpénzekből felduzzasztott költségvetésből a klubok szabadon garázdálkodnak, s így fordulhat elő, hogy a magyar elit bajnokságban 220 légiós játszik. Több csapatban alig-alig játszanak magyarok.

A Kisvárda, Mezőkövesd, FTC, Felcsút, az Újpest és a Honvéd leginkább külföldi játékosokat küld pályára, s a klubok vezetői mit sem törődnek a magyar labdarúgás jövőjével, a méregdrága akadémiák nebulóinak játszatásával. Egyedül talán az FTC-nek van némi mentsége, hogy évről-évre nemzetközi kupákban szerepelnek, de az akkor is túlzás, hogy többnyire két-három magyart küld pályára az orosz edző. Az pedig a röhej kategóriába tartozik, hogy Kubala elnök bőr szerint drágák a magyar jtáékosokkh. Akkor hogyan vitézkedik a szegény Kecskemét vagy Paks?

Tudatosan a magyar labdarúgásban elsősorban az olasz szövetségi kapitány, Rossi építkezik, aki felhívja a klubok figyelmét egy-egy magyar játékosra és már 18-19 éveseket is meghív, sőt szerepeltet a válogatottban. Amikor a Honvéd edzője volt, akkor sem a légiósokkal nyert magyar bajnokságot. A Paks volt edzője, Bognár György is magyar játékosokat küldött a pályára, több válogatottat is kinevelt. A most második Kecskemét keretét ugyancsak magyarok alkotják, ahogy a Vasas sem szerbekkel, ukránokkal, afrikaiakkal töltötte fel a keretét. Igaz, Csányi MLSZ elnök, akik az OTP által támogatja a klubit, ezt ki is kötötte. Kár, hogy az MLSZ nem talált még ki erre receptet, legalább a pályán lévő légiósok számát megszabhatná. A mostani hétvégén a Kisvárda például egyetlen magyarral lépett pályára a Kecskemét ellen. A rendszeresen kritikus szellemben nyilatkozó Révész Attila, aki az öltözőzőbe is bejár, vajon ezzel miért nem törődik?

A magyar válogatott bravúros szereplése gyakran érvként támad fel, s a maszatolók, csúsztatok élükön Szöllősi Györggyel, a Nemzeti Sport főszerkesztőjével, meg is toldják ezt, hogy „ugye, nem hiba épültek stadionok?” Hát, nem. Azoktól nem lett jobb a magyar foci, ahogy a tucatlégiósoktól sem.