2024. április 18. (csütörtök) 11:51

Párizsi névsor

Mogyorósi Géza

2019 őszén nemzeti gyásznapon vettek végső búcsút Jacques Chirac néhai francia államfőtől. Mintegy nyolcvan külföldi politikus részvételével Párizsban a Saint-Sulpice-templomban celebrált gyászmise után szűk családi körben helyeztek végső nyugalomra a Montparnasse-temetőben. A hajdani elnök most lenne 90 éves.

Chirac 1995 és 2007 között volt Franciaország köztársasági elnöke. Emlékszem, hogy három esztendeje felravatalozott koporsójánál mintegy hét ezren hajtottak fejet az Invalidusok dómjának Szent Lajos kápolnája előtt. A templomban egy hétfői reggelen a család szűk körben rendezett gyászmisén búcsúztatta el Jacques Chiracot, majd az Invalidusok udvarán Emmanuel Macron államfő katonai tiszteletadás mellett hajtott fejet elődje földi maradványai előtt. A trikolórral borított koporsót ezután a Köztársasági Gárda motorosai kíséretében szállították át a Saint-Sulpice-templomba, ahol két ezer meghívott, köztük mintegy nyolcvan külföldi politikus, volt és jelenlegi állam- és kormányfők vettek részt a nemzeti gyászmisén.

Ezt a templomot, Párizs második legnagyobb katolikus építményét – amely annak a háznak a közelében található, ahol Chirac az utolsó éveit töltötte – használják a fontosabb szertartásokhoz addig, amíg a tűzvészben megrongálódott Notre Dame katedrálist helyre nem állítják.

A volt francia köztársasági elnökök, Francois Hollande, Nicolas Sarkozy és Valéry Giscard d’Estaing mellett többi között (a 2022-ben Ukrajnát lerohanó) Vlagyimir Putyin orosz és Sergio Mattarella olasz elnök, Orbán Viktor magyar kormányfő és Szaad Haríri libanoni vezető, valamint Bill Clinton volt amerikai elnök is részt vett a búcsúztatáson. Valamennyi francia párt irányítója megjelent a misén. De miután Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés elnökét nem látta szívesen a család, jóllehet ő előzetesen jelezte a részvételét, a radikális jobboldali politikus nem ment el a búcsúztatásra.

A szertartást óriáskivetítőkön követő tömeg tapsolt, amikor az ex köztársasági elnök koporsóját felvitték a templom lépcsőjén. „Volt államfőnk, ez a melegszívű polgár, igazi szeretettel fordult az emberek felé, és ugyanolyan otthonosan mozgott az Elysée-palotában, mint a mezőgazdasági szakkiállításon” – mondta gyászbeszédében Michel Aupetit párizsi érsek. „Sokan azt érezték a társaságában, hogy figyelnek rájuk és meghallgatják őket. Adieu és köszönet, Chirac úr” – tette hozzá.