2024. május 20. (hétfő) 12:10

Hatalmas, 7,7-es rengés rázta meg Törökországot

Több erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban, a legnagyobb rengésnél 7,8-as erősséget mértek. Majd nem sokkal fél 12 előtt újabb erős, 7,7-es magnitúdójú földmozgást észleltek Törökországban. A tragédiában már több mint 1300-an haltak meg és 2600-en sérültek meg.
A hétfő reggeli rengés epicentruma 18 kilométer mélyen volt, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre. A földmozgást több utórengés is követte. Adana polgármestere szerint két toronyház összedőlt a városban, miközben a szomszédos településeken is rengeteg házat döntött romba a hatalmas erejű földrengés.
Süleyman Soylu belügyminiszter szerint a katasztrófa több tartományt érintett. Malatya tartomány kormányzója 23 halálesetről és 420 sebesültről, Sanliurfa kormányzója pedig tíz halálos áldozatról számolt be. Az Anadolu állami hírügynökség szerint Osmaniye tartományban öten vesztették életüket. A földrengéseknek hét török tartományban legkevesebb 76 halottja van.
Azóta Fuat Oktay török alelnök sajtótájékoztatón közölte, hogy a halottak száma 284-re emelkedett, míg a sérültek száma 2323-ra, és a földrengések összesen tíz tartományt érintenek.

Az alelnök arról is beszámolt, hogy legalább 1710 épület összeomlott, és eddig 78 utórengést regisztráltak, amelyek közül három haladta meg a 6-os erősséget, a legerősebb pedig 6,6-os erősségű volt.
Recep Tayyip Erdogan nem sokkal fél 12 előtt közölte a legfrissebb adatokat. A török elnök szerint csak Törökországban 912-en haltak meg és 5383-an megsérültek a pusztító földrengés következtében.
Nem tudom megjósolni, mennyivel emelkedik a halálos áldozatok száma, miközben folyamatosan zajlanak a kutatási munkálatok és a mentés– mondta az elnök a BBC szerint. Erdogan arról is beszélt az újságíróknak, hogy 2818 épület dőlt össze, és a mostani az ország legnagyobb katasztrófája 1939 óta.

Vészhelyzetet hirdettek
A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek, ami azt jelenti, hogy nemzetközi segítséget kérnek a mentéshez.
Izrael már fel is ajánlotta segítségét, és mentőcsapatot küld a romok alatt rekedt emberek felkutatására. Egyúttal Eli Kohen izraeli külügyminiszter őszinte együttérzéséről biztosította Törökországot, és felajánlotta az ő tárcája segítségét is.
Remélem, mihamarabb sikerül átvészelnünk ezt a tragédiát, a lehető legkevesebb kárral
– írta Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitter-oldalán, és közölte azt is, hogy a mentőalakulatokat azonnal az érintett területre riasztották.

Szíriában is nagy pusztítás volt
A rengések Szíria északi részét is sújtották, a beszámolók szerint Aleppóban is több ház összedőlt. A halálos áldozatok száma már több mint 380-ra emelkedett Szíriában, míg a sérülteké 1000-re.
A 7,8-AS ERŐSSÉGŰ FÖLDRENGÉSNEK ÍGY EGYÜTTESEN TÖBB MINT 1300 HALOTTJA VAN TÖRÖKORSZÁGBAN ÉS SZÍRIÁBAN.
A földmozgást Libanonban és Cipruson, sőt olvasónk jelezte, hogy Irakban is érezni lehetett.
Hajnali 4.20-kor arra ébredtem, hogy az ágyam és a lakókonténer is remeg. Elsőre azt hittem, szélvihar van, mert elég télies most az időjárás, de az ajtón kilépve nem volt semmi jele szélnek. Egyből tudtam, hogy földrengés volt– közölte az Indexszel a földrengés epicentrumától körülbelül 500 kilométerre egy iraki olajfurásnál, Zahó közelében dolgozó olvasónk.
A fúrótorony környékén nincs mellettünk más település, ezért károkról nem tudok. Egyelőre a kurd hírportálok sem írtak róla. Itt viszont enyhébb volt a rengés: egyetlen információ alapján 4,8-as erősségű– tette hozzá olvasónk.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…