2024. június 15. (szombat) 13:47

Az évfordulóra kiadott bélyegen Bansky híres falfestménye látható

Bansky

BanskyUkrajna postai bélyegeket bocsátott ki, amelyeken a neves brit graffitiművész, Banksy falfestménye látható Oroszország teljes körű inváziójának első évfordulója alkalmából. – adta hírül a BBC.

A falfestmény egy Vlagyimir Putyin fekete öves judos orosz elnökre emlékeztető férfit ábrázol, akit egy fiú terít le a földre. Sok ukrán úgy látja, hogy Banksy falfestménye Ukrajna 2022. február 24-én kezdődött orosz invázióval szembeni heves ellenállásának metaforája.

Az eredeti alkotás egy házon található, amelyet orosz lövedékek pusztítottak el Borodjanka városában, a főváros Kijev közelében. Banksy, akinek politikai és társadalmi problémákkal foglalkozó munkái világszerte megjelentek az utcákon, több ukrajnai városban készített művészeti alkotásokat olyan épületeken, amelyek a jelenleg is zajló háború leginkább sújtott övezetei közé tartoznak.

Pénteken az ukránok sorban álltak Kijevben a főpostánál, hogy megvehessék az évfordulóra készített bélyeget. Többen üdvözölték, hogy a híres utcai művész egyik műve elsőként jelenhetett meg egy bélyegen.

Az orosz csapatok az invázió első napjaiban elfoglalták Borodjankát. Miután a várost tavasszal visszafoglalták, több száz ukrán civil holttestét fedezték fel a Kijev környéki tömegsírokban. Néhányuknak meg volt kötve a keze, és láthatóan közelről lőtték le őket. Oroszország tagadja a civilek meggyilkolását, és – bizonyíték nélkül – azt állítja, hogy Ukrajna rendezte a jeleneteket.

Még több AKTUÁLIS…