2024. július 16. (kedd) 08:16

Fischer Iván lett az Európai Unió Ifjúsági Zenekarának zeneigazgatója

Fischer Iván

Fischer Ivánt nevezték ki az Európai Unió Ifjúsági Zenekara (European Union Youth Orchestra, EUYO) zeneigazgatójának – jelentette be a zenekar szerdán.

Fischer Iván továbbra is zeneigazgatója marad az általa alapított Budapesti Fesztiválzenekarnak (BFZ), és ellátja tiszteletbeli vendégkarmesteri feladatait az amszterdami Concertgebouw Zenekaránál és a Berlini Konzerthausorchesternél is – közölte a BFZ szerdán az MTI-vel.
Fischer Iván az EUYO zeneigazgatói pozíciójában Vaszilij Petrenkót váltja. A bejelentést jegyző Marshall Marcus, az EUYO ügyvezető és művészeti igazgatója azokat a kilátásokat méltatta, amelyeket az új vezető, „Fischer Iván tehetségével, kreativitásával és emberségével” nyit meg a kontinens fiatal muzsikusai előtt.
Zeneigazgatói szerepkörében Fischer Iván részt vesz a zenekar meghallgatásainak, művészi képzésének és fellépéseinek tervezésében, szoros együttműködésben az ügyvezető és művészeti igazgatóval.
Az EUYO első koncertjeit Fischer Iván vezetésével a zenekar koncertotthonában és rendszeres nyári vendégszerepléseinek helyszínén, Grafeneggben adja majd 2024 augusztusában. Az ezt követő turnén fellépnek New Yorkban a Carnegie Hall WOW! fesztiválján és a bolzanói Bozen fesztiválon.
Az EUYO egy évtizede alakított ki közös Ösztöndíj Programot a BFZ-vel. Fischer Iván és a két zenekar abban állapodtak meg, hogy közösen létrehozzák az Európai Zenekari Akadémiát (European Orchestra Academy, EOA).
Az Akadémia a jövő vezető zenekari személyiségeit képzi majd nemcsak a nagyzenekari és kamarazenekari játékban, hanem a koncertek népszerűsítésében is. A képzés része lesz egy minden EU-tagállamot átfogó fellépéssorozat.
Az Akadémia hallgatóit érintő első projekt a BFZ és az EUYO zenészeinek közös szeptemberi koncertje lesz az Európai Hidak fesztivál 2024-es programsorozatában Brüsszelben és Budapesten, az Európai Unió Tanácsának 2024-es elnökségét betöltő két ország, Belgium és Magyarország fővárosában.

Még több kultmix…
Novella