2024. július 22. (hétfő) 10:45

Kenderesi kirándulás

Kenderes

Már 155 esztendeje annak, hogy világra jött Nagybányai Horthy Miklós, akinek nevét több intézmény is viseli. Ezeket kereste fel a Mix Magazin és a Mixon régi, hűséges Olvasója. Az Óbudán élő, szabadidejében kisebb-nagyobb kirándulásokra is vállalkozó Major Csilla a közelmúltban Kenderesen járt. A turista hölgy tapasztalatairól a Berlini Híradó hasábjain számolt be.

„A Horthy Miklós Tengerészeti és a Kenderesi Néprajzi Kiállítóterem a főúton, a Szent István utcában található, a székely kapu alatt lévő épületben és az egykori kultúrházban.   A néprajzi gyűjtemény egy teljes parasztház konyhai és szobai berendezése. A vidéki élet, valamint a mezőgazdaságban használt tárgyak, eszközök és szerszámok vannak ott felsorakoztatva.   Bizony néhány szerszám fejtörést okoz a nézelődőknek, vajon mire is használták ezt, felkiáltással!? A külső helyiségekben régi pénzek és fegyverek is láthatók. A kor jellegzetes öntöttvas kályháiból sincs hiány. Egy percre sem lehet unatkozni a mozgalmas kiállításon, mert egyszer csak észrevétlen át is értünk a régi kultúrház területére.  Amott a Horthy Tengerészeti Múzeum kapott helyet, amelyet éppen két évtizede hoztak létre nyugalmazott hajósok. Sok korabeli dokumentum, újság, a hajózáshoz használt eszközök, makettek, ruhák sorakoznak a vitrinekben. Számos a Horthy családdal kapcsolatos fotográfia, személyes tárgyak és emlékek kerültek még kiállításra, hiszen ezer szállal kötődik a  família  életéhez a tengerészet, melynek rövid honi történetéből is ízelítőt kapnak a bel- és külföldi vendégek.

Az erkélyen egy különleges  Trianon kiállítást is láttunk. Nem messze innen áll a Horthy kastély. Már az épület egyszerű és letisztult formái is árulkodnak az egykor  ott élőkről.  Az 1800 évek első felében  emelt épületnek  viharos múltja van. A késő barokk  pompát  (a korábbi bécsi)  stílussal egészítették ki, majd az első világháború éveiben súlyosan megrongálódott. Végül 1925-ben teljesen átalakították,  s ’44-ben, miután a Horthy családot kitelepítették a németek, a kastélyban található értékeket, könyveket elhordták és részben elégették. Később istállóként majd magtárként is funkcionált  az épületegyüttes.  Rákosi Mátyás idejében,  1950-től iskolaként működött egészen napjainkig. Jelenleg is kollégium és  tanintézet  működik benne, ezért csak kevés terem látogatható. A bejárható helységekben korhű berendezés mesél az itt élt sokoldalú, művelt család mindennapjairól. Ebben a kastélyban született és nevelkedett  nyolc  testvérével Horthy Miklós (1868-1957). Apja (Horthy István / 1830-1904) igen szigorú ember volt. Fia, a majdani kormányzó  ennek ellenére szembeszállt  atyja  akaratával és elesett bátyja nyomdokaiba lépve szintén tengerésztiszt  lett. Nem is akármilyen: jelentős  érdemeket szerez az első világháborúban a Monarchia csatahajóin. Kenderesen egy igen érdekes, művelt,  féltucat  nyelven beszélő, sportokban kiemelkedő, művészetekben jártas és sokoldalú ember élete bontakozik ki előttünk, míg végig érünk a termeken. Természetesen itt nem áll szándékunkban sem politizálni, sem pedig megítélni tetteit és döntéseit! Hiszen a 155 esztendeje született Horthy Miklós már életében is igen megosztó személyiség volt, a későbbiekben pedig szinte mítosszá növi ki magát. Miután elhagyta az országot, Portugáliába emigrált és ott is halt meg közel 89 évesen. Újratemetése 1993-ban volt itt Kenderesen a család mauzóleumában, ami szintén látogatható.”

Még több kultmix…
Novella