2024. július 22. (hétfő) 10:23

Mazochistáknak ajánlja az Aranybulla című filmet

Margócsy István irodalomtörténész, kritikus, egyetemi oktató a Litera oldalán írt kulturális ajánlót. Nem egyes irodalmi műveket, szerzőket vagy könyveket ajánlott, hanem szélesebb körben keresett és ajánlott három művészeti alkotást, egyet pedig ellenjavallt.
Margócsy István irodalomtörténész az Aranybullát tiszta szívből nem ajánlja – írja a Litera oldalán. Mint fogalmaz, „megtekintettem (mindent fogyasztó kíváncsiságomból kifolyólag) az Aranybulla című új, magyar, színes, szélesvásznú filmsorozat három teljes darabját, s bár sokat nem vártam, s előítéletekben sem volt hiányom, mégis elképedtem”.
Ilyen fércművet, amelynek egyetlen eleme sem érdemel méltányos figyelmet vagy elnézést, úgy vélem, igazán ritkán sikerül legyártani. E film kapcsán olyan benyomásom támadt, mintha egy vidéki kisgimnázium önképzőköri irodalmi színpada adná elő az iskola tornatanárának gyorsan készült színdarabját, amelyet a helyi plébános bácsi felügyelt volt erkölcsi és ideológiai szempontból.

„Ahhoz a gesztushoz pedig, amellyel e film kisöpri a magyar kultúrtörténetből a több száz éves Bánk bán-hagyományt, azt hiszem, csak gratulálni lehet; legfeljebb a magyartanárok törhetik majd a fejüket a várhatóan kötelezővé tett filmlátogatások után, hogyan is kell majd egyeztetni a történelmi és irodalmi tananyagot e filmnek térdig érő, képtelen didaxisával.”
Ajánlásom tehát: ha nem vagy mazochista, s intézményesen nem vagy kötelezve a megnézésre, akkor nyugodt lélekkel hagyd ki e filmet…
Ezt ajánlja Margócsy István

1. Bukta Imre képzőművész Műveljük kertjeinket című nagy kiállítása a Godot Galériában
2. Csalog Gábor vasárnapi zongorakoncertjei a Budapest Music Centerben
3. A Petőfi-jelenség a magyar költészetben
Szándékos hangulatkeltés

Ahogy azt korábban az Index megírta, Rákay Philip szándékos hangulatkeltésnek titulálta az Aranybulla negatív kritikáit.
Elmondása szerint egy szervezett akció hatását lehet látni, amely hungarofób körök és Soros György által pénzelt emberek közös hangulatkeltő kampánysorozata, mellyel a film történelmi és minőségi mibenlétét szeretnék aláásni. Rákayt idézve:
Nemcsak II. András nevében kérem ki magamnak mindazt, ami zajlik, hanem az egész stáb nevében is.
A film – az egyik legnagyobb amerikai filmes oldalon – IMDb-n elért kimagaslóan alacsony eredményét Rákay Philip szervezett akciónak véli, ami szerinte egyáltalán nem releváns azzal kapcsolatban, hogy egy film valójában megbukott-e, vagy sem.
Az IMDb oldalán látható, átlagosan 1,2-es értékelésről azt mondta, hogy szerinte amögött nagyrészt trollok állnak.
Mi nem szerveztünk erre kommentelőket, be kell hogy valljam. Ők meg szerveztek rá mittomén, ezerkétszáz-négyszáz-ötszáz, nemtom, mennyi embert (…) köztük 80-100 Amerikából jött trollt.

Még több kultmix…
Novella