2024. június 15. (szombat) 12:21

München: zár a Kahlo kiállítás

Viva Frida Kahlo!

2023. március 8-ig Dél-Németország {UTOPIA – A HAPPENING PLACE, Heßstraße 132, 80797 München} a házigazdája egy fantasztikus, tengerentúli tárlatnak. A képzőművészetben jártas, hozzám hasonlóan Frida Kahlo rajongó számára nem ismeretlen a kitünő, 69 éve elhunyt latin-amerikai festőnő munkássága!

„Viva Frida Kahlo!” felirattal csábítanak a plakátok december óta a bajor fővárosba. Emlékszem, hogy jó egy tucat esztendeje Berlin (egyik) kulturális szenzációja volt Kahlo retrospektív kiállítása. Akik lemaradtak anno a mexikói festőnő Spree-parti tárlatáról, azok majdan Bécsben gyönyörködhettek a Kahlo képekben. 2018-ban pedig a Magyar Nemzeti Galériában nyílt – először hazánkban – egy izgalmas, tarka tárlat. Sejtem hogy Önökre is kígyózó sor várt a pénztáraknál. Budai friss levegő grátisz! De megérte az árát – kb. 10 euró – a show! Baden-Badenben már 13 €-t kóstált tavaly egy belépő… Münchenben pedig 2023-ban 16 és 25 euró közötti a tarifa! Anno 2010-ben, midőn bejutottam a berlini Martin-Gropius-Bau gyönyörű, 19. századi épületébe, már 160 ezernél is többen nézték meg Frida Kahlo (1907-1954) kiállítását. Mivel a Spreenél átlag 50-100 perces várakozással, sorbanállással lehetett kalkulálni a latin-amerikai piktornő-zseni seregszemléjére, a „merev” német szervezők 22 óráig meghosszabbították a csarnokok nyitvatartását. Bölcs döntés volt, itt északon sokáig van világos!

S mit kapnak a kultúra szerelmesei Münchenben a drága belépőjegyükért? Humort és tragédiát sem nélkülöző, pazar festmények, grafikák tarka kavalkádját. A spanyol nyelvterület képzőművészetének meghatározó alakja, Frida Kahlo bajuszos önarcképei, testi- és lelkikínjait megörökítő aktjai domináltak a berlini (bécsi, budai) vándorkiállításon. Ám Dél-Németországban láthatók most csendéletek és férfi portrék is, a mindkét nemhez vonzódó, fiatalon súlyos balesetet szenvedő, délies – feminsita, kommunista, trockista – díva seregnyi alkotása között. A tengerentúli magán- és közgyűjteményekből összeállított retrospektív show-k érdekessége, hogy Kahlo avantgardista, szürrealizmusig ívelő pályafutása az olajfestmények, ceruzarajzok mellett fényképeken is megelevenedik. A fotók zömét a budapesti születésű Nickolas Muray készítette szerelméről, Fridaról. A jobbára a múlt század 30-as, 40-es éveiben született művek – szerintem – Bajorországba is sokakat csábítanak e hetekben.

Még több kultmix…
Novella