2024. június 15. (szombat) 13:52

Sci-fi nosztalgia – 20 éves az Orion „remix”

Orion

Imádtam gyermekkoromban Tamara Jagellowsk hadnagynőt. Miként a Verne regények éppúgy közelálltak a szívemhez, mint a Tenkes kaptánya, akivel Stanislaw Mikulski, a Kockázat című, hatvanas évekbeli lengyel tévésorozat főhőse, Hans Kloss kapitány megtestesítője rivalizált. A ragyogó színész 85 éves korában, 2014-ben halt meg Varsóban.

Mint emlékezetes, a színes tv elterjedése előtt, 1966 őszén indult útjára a nyugatnémet közszolgálati csatorna, az ARD képernyőjén, a legendássá lett Orion sorozat. A McLane kapitányt alakító Dietmar Schönherr és Tamara Jagellowsk hadnagynő szerepében felbukkanó Eva Pflug egy csapásra szupersztárok lettek az NSZK-ban. Majd szerte a világban. A fekete-fehér tudományos-fantasztikus kalandfilm a magyar tévénézőket is meghódította anno.

A mindössze hét epizódból álló sci-fi széria – szinkronban a 60-as évek szovjet és amerikai űrhajós sikereivel – izgalmas, humoros stílusban pillantott a jövőbe. A hidegháborús földi légkörben azt sugallva, hogy az emberiség valódi ellenségei más bolygókról várhatók. A Németországban ez eddig több tucat alkalommal újravetített Orion sorozat képkockáiból 2003-ban másfélórás „remix” produkció készült, mely mind a mozi barátokat, mind a DVD vásárlókat megörvendeztette. A müncheni Bavaria Studio műtermeiben sok évtizeddel ezelőtt született legendás űrmese, noha hatalmas nemzetközi sikernek örvendett, az első és egyben utolsó ilyen (nyugat)német tévéfilm volt. Ma is rengetegen visszasírjuk!

Még több kultmix…
Novella