2024. április 18. (csütörtök) 12:33

Sisi fűzője

A Sisi filmek divatba jöttek, miközben a netflixen egy új sorozatot látunk, amely meg sem közelíti ai immár klasszikus Romy Schneider főszereplésével készült mozit, sőt néhol kifejezetten unalmas, egy osztrák rendezőnő előállt egy mítoszromboló verzióval. A Fűző Sisi körül forog, de nem nagyon ismerünk rá. Marie Kreutzer ugyanis egy hiú, bizonytalan, hisztis nőt állít elénk, akinek a legfontosabb tárgya fűző, vagyis a grammokban mért súlya és még Festetich grófnőt is arra kényszeríti, hogy koplaljon, így egyszer-kétszer helyettesítheti, míg ő heroint fecskendez be magának. Ez utóbbi az orvosa ajánlja nyugtatónak, fájdalomcsillapítónak. Egyébként meg annyit cigizik, amennyi belefér, még a díszvacsorákon is. Természetesen ez a Sisi szexfüggő is, a lovászokat sem kíméli, s II. Lajos, bajor királlyal, az unokatestvérével is intim viszonyba keveredik.

Egy osztrák rendezőnőtől talán feminista filmet várnánk, ám épp az ellenkezőjét kapjuk és még meg is sajnáljuk Ferencz Józsefet, aki csak tári Sisi szeszélyeit és semmi támogatást nem kap a birodalom kormányzásához. Magyarország is szitokszóként szerepel, Sisi vágyakozik, sőt magyarul olvas a lányának, de úgy tűnik, Gödöllőre sosem jutott el, legalábbis a film szerint. Egy vacsorán látjuk csak Andrássy grófot, akit magyar színész (Lengyel Tamás) alakít, bár szerepe nincsen a nyitott dolmányán kívül, mintha ő lenne az egyetlen a társaságban, aki nem ismeri az illemet. És egy teázásnál feltűnik a herendi porcelán is, vagyis a részletek nagyon valósághűek, csak éppen a történet szakadt ki a történelemből.

Az osztrák-francia-német-luxemburgi filmet furcsamód az egyik kritika bátor és inspiráló alkotásnak minősítette, s amikor olvastam, azt hittem, nem ugyanazt a filmet láttuk. Ez a Sisi ugyanis se nem okos, se nem bátor, ha csak azt nem tekintjük annak, amikor egy vacsoráról váratlanul távozik és az ajtóból visszafordulva fityiszt mutat ő császári felségének. Ez egy képzeletbeli Sisi, aki 40 évesen retteg az öregedéstől, állandóan az arcát és az alakját méregeti és a film végén Anconába tartva egy hajó tatjáról a tengerbe veti magát. Persze ez sem lóg ki a filmből, ha mér drogozott, pedig a heroint akkoriban még nem is használták, így a császári orvos sem írhatta fel receptre.

Még több kultmix…
Novella