2024. június 15. (szombat) 12:20

50 000 dollár jutalom a négy elrabolt amerikaiért

Az FBI közölte, hogy négy amerikait nem sokkal azután, hogy pénteken átkeltek a tamaulipasi Matamorosba, egy észak-karolinai rendszámú fehér kisbuszban löktek.
Az FBI 50 000 dollár jutalmat ajánl fel annak, aki segíti a négy amerikai biztonságos visszatérését. Azt feltételezik, hogy fegyverrel rabolták el őket egy mexikói támadás során pénteken, amely egy mexikói állampolgár halálához is vezetett – közölték a hatóságok.
Egy magas rangú amerikai tisztviselő hétfőn azt mondta az NBC News-nak, hogy az amerikaiak semmilyen bűncselekmény miatt nem lépték át a határt.

Az FBI közleménye szerint a négy amerikai egy észak-karolinai rendszámú fehér kisbuszban hajtott be pénteken a tamaulipasi Matamorosba. Matamoros a texasi Brownsville-től délre található. A közlemény szerint röviddel azután, hogy átkeltek Mexikóba, az ismeretlenek kezdtek el lőni rájuk, majd „egy másik járműbe terelték a négy amerikai állampolgárt, és velük együtt elmenekültek a helyszínről” – közölte az FBI.

Ken Salazar, az Egyesült Államok mexikói nagykövete hétfőn közleményben közölte, hogy az emberrablás során tragikusan meghalt egy ártatlan mexikói állampolgár.
Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök azt mondta, hogy az amerikaiak azért vannak az országban, hogy gyógyszert vásároljanak.
„Ők az Egyesült Államokból érkezett emberek, akik átlépték a határt, hogy gyógyszereket vásároljanak, és összetűzés volt a csoportok között. Az ügyet megvizsgálják. Azt hiszem, megoldódik” – mondta López Obrador hétfőn egy napi sajtótájékoztatón.

Az amerikai bűnüldöző szervek kapcsolatba léptek a mexikói rendfenntartókkal. A külügyminisztérium és a belbiztonsági minisztérium is egyeztet a mexikói hatóságokkal, és az FBI is nyomozást indított.
A hatóságok nem közöltek további részleteket az elrablással kapcsolatban, és nem azonosították az áldozatokat.
A pénzjutalom az áldozatok biztonságos hazaszállítására, valamint a támadásban és emberrablásban részt vevők letartóztatására szolgál.
Kérik, hogy aki információval rendelkezik, hívja az FBI San Antonio részlegét a 210-225-6741-es telefonszámon.
Az Egyesült Államok külügyminisztériuma „Ne utazzon” figyelmeztetést adott Tamaulipas államra „bűnözés és emberrablás” miatt.
A minisztérium szerint az északi határ mentén és Ciudad Victoria területén gyakoriak a szervezett bûnözési tevékenységek, beleértve a fegyveres csatákat, a fegyveres rablásokat és az emberrablásokat.
„A bűnözői csoportok a Tamaulipason keresztül közlekedő, utasokat szállító köz- és magánbuszokat, valamint magángépkocsikat veszik célba” – áll a figyelmeztetésben.

Még több AKTUÁLIS…