2024. április 18. (csütörtök) 13:42

„A környezeti fenntarthatóság megteremtése a legnagyobb kihívás”

A 21. század legnagyobb kihívása a környezeti fenntarthatóság megteremtése és a fenntartható növekedési pálya érdekében a mennyiségi növekedésről át kell térnünk a minőségi növekedési struktúrára – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerdán a dél-kínai Hajnan szigetén fekvő Boao városban zajló Boao Forum for Asia (BFA) konferencián az MNB tájékoztatása szerint.

Az  MTI-hez eljuttatott közleményben tájékoztatnak arról, hogy az „Infláció, stagfláció és kamatemelések: Kötéltánc” elnevezésű kiemelt panelbeszélgetésen a felszólalók egyetértettek a magyar jegybankelnök kijelentésével, miszerint jelenleg a monetáris politika szigorítása és a gazdasági növekedési potenciál megőrzése közötti optimális határvonal valóban vékony, de pénzügyi stabilitás nélkül nincs fenntartható növekedés.
A közlemény ismerteti: az MNB elnöke két kerekasztal-beszélgetésre kapott meghívást, és a rendezvény alkalmából tárgyalt Ji Kang (Yi Gang) kínai jegybankelnökkel, Hainan tartomány kormányzóhelyettesével, Csen Huaijüvel (Chen Huaiyu), illetve Csou Hsziaocsuannal (Zhou Xiaochuan), a BFA alelnökével.
A jegybank első embere pénteken a „Pénzügyi infrastruktúrák és szolgáltatások a digitális korban” című kerekasztal-beszélgetésen Cso Hsziacsuannal (Zhou Xiaochuan), a BFA alelnökével és Doni P. Joewono-val, az indonéz jegybank alelnökével kiemelt felszólalóként tart beszédet – közölték.
Az MNB közölte: a 2001-ben alapított és évente megrendezésre kerülő Boao Forum for Asia konferencia az ázsiai kontinens legmeghatározóbb gazdasági fóruma, elismertségét tekintve a davosi Világgazdasági Fórumhoz hasonlítható. Az idei fórumon a több mint 160 meghívott előadó a globális környezet kihívásaira keresi a közös megoldásokat.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…