2024. május 18. (szombat) 21:26

A Szilícium-völgy Bank alig 5 óra alatt omlott össze

A Silicon Valley Bank (SVB), amely a legnagyobb hitelezője volt a technológiai startup cégeknek, pénteken összeomlott. Ez a legnagyobb bankösszeomlás 2008 óta, bár a bukása klasszikus forgatókönyv volt. Szerdán az SVB bejelentette, hogy veszteségesen értékesített egy csomó értékpapírt, és 2,25 milliárd dollárnyi új részvényt ad el, hogy megerősítse mérlegét. Annak ellenére, hogy ez a lépés a pénzügyek megerősítésére irányult, a betéteseknél pánikot okozott és elkezdték kivenni a betétjeiket, ami pénteken a bank csődjével végződött.

„Az SVB állapota olyan gyorsan romlott, hogy nem bírt tovább csak öt órát” – írta Dennis M. Kelleher, a Better Markets vezérigazgatója. „Ez azért van, mert a betétesei olyan gyorsan vették ki a pénzüket, hogy a bank fizetésképtelenné vált.”

Több más banki részvényt is ideiglenesen leállítottak pénteken, köztük a First Republicot, a PacWest Bancorpot és a Signature Bankot.

A kaliforniai hatóságok bezárták a technológiai hitelezőt, és az Egyesült Államok Szövetségi Betétbiztosítási Társasága (FDIC) irányítása alá helyezték.
Az FDIC, a bankbetéteket biztosító és a pénzintézeteket felügyelő független kormányzati szervezet közölte, hogy minden biztosított betétes teljes hozzáférést fog kapni biztosított betéteihez, – ami maximálisan 250 000 dollár –, legkésőbb hétfő reggelig. Azok számára, akiknek a biztosított pénzösszegnél több volt a számláján, előfordulhat, hogy meg kell várniuk az SVB felszámolását, hogy visszakapják a pénzüket, és még nem is biztos, hogy az egészet. Legutóbbi éves jelentése szerint a banknak 173 milliárd dollár betétje volt, amelyből 155 milliárd dollárt nem biztosított az FDIC.

Az MTI információi szerint Joe Biden elnökhöz fordult segítségért Kalifornia kormányzója, miután az egész állam gazdaságára súlyos hatással lehet a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlása, ami az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja volt.

Gavin Newsom kormányzó azzal indokolta az elnöki beavatkozás szükségességét, hogy stabilizálják a helyzetet, és ezzel nem csak munkahelyeket és emberek megélhetését megvédve, de Kalifornia teljes innovációs ökoszisztémáját is. A két nap alatt összeomlott pénzintézet ügyfelei elsősorban vállalkozások voltak, főként technológiai cégek, kockázati tőkebefektető társaságok, valamint prémium borászatok, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…