2024. május 18. (szombat) 21:50

Berlinbe várják a brit uralkodót

Trónörökösként, korábban már többször járt Németországban Nagy-Britannia új királya. III. Károly – így számos nyugat-európai hírforrás – e tavasszal keresi fel uralkodóként első ízben Berlint és Hamburgot. Pontos programja egyelőre rejtély.

A március végi hivatalos útra elkíséri a brit államfőt hitvese, Camilla királyné is. A három napos látogatás során találkozni fog Charles III. a német politikai élet több vezetőjével. Nagy érdeklődés előzi meg a londoni vendég felszólalását a Bundestagban. Trónörökösként már hallhattuk a herceget németül és angolul beszélni a Spree-parti Reichstag üvegkupolás épületében. Az már évtizedek óta nem titok, hogy a jó humorú friss király reggelente szívesen lapozza át a nemzetközi újságokat, s német lapokat is olvas.

A tavaly ősszel elhunyt II. Erzsébet királynő legidősebb – 74 esztendős – fia a március 30-i parlamenti felszólalását követően Hamburgban is tiszteletét teszi. A (májusban megkoronázandó) brit uralkodó és felesége három napos programjának részleteiről a fővárosban és a Hanza-metropoliszban egyelőre sem a Buckingham-Palast, sem a német fogadó fél nem adott tájékoztatást a sajtónak. Biztonsági szakértők szerint, erre a következő hetekben sem kerül sor: III. Károly és hitvese különleges védelemben részesülnek külhoni útjaik alkalmával.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…