2023. december 03. (vasárnap) 12:35

Gyász: primadonna, politikus, sportoló

Röviddel 92. születésnapja után, november második felében elhunyt Galambos Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának, a Budapesti Operettszínház és a József Attila Színház örökös tagja. A 40-es évektől tavalyig zenés játékok, operettek szubrett és primadonna szerepeiben aratta sikereit. A szakma a musical műfajának egyik első hazai előadójaként is méltatta. Prózai feladatok megformálójaként is emlékezetes tejesítményt nyújtott!

Nemesi családban, Prágában született 1937-ben Karel Schwarzenberg (Karl von Schwarzenberg). Hazáját 75 esztendeje hagyta el. Élete kész regény. Ausztriában hunyt el most novemberben. Az egykori cseh külügyminiszter, kormányfőhelyettes, a TOP 09 párt egyik alapítója és tiszteletbeli elnöke volt. Az 1989-es csehszlovákiai rendszerváltás utáni prágai politika egyik meghatározó személyiségét Bécsben érte a halál. E hónapban temették el Bíró Imre, romániai focistát. A magyar sportember ’78-ban, egy alkalommal magára ölthette szomszédaink válogatott trikóját is. Oleg Alekszejevics Protopopov (1932. július 16. – 2023. november 3.) olimpiai és világbajnok szovjet-orosz műkorcsolyázót, svájci állampolgárt is sokan siratják.

Kevéssel 84. születésnapja után, októberben távozott az élők sorából Rein Saluri észt író. Kollégája, a „Tréfa” és „A lét elviselhetetlen könnyűsége” című legendás regények Csehszlovákiában világra jött szerzője pár hónapja Párizsban hunyt el. Milan Kundera († 94) néhány esztendővel azután (1975-ben) költözött Franciországba, hogy hazája Kommunista Pártjából kizárták. Írásai sem jelenhettek meg a prágai rezsim „jóvoltából”. Szintén júliusban csukta le örökre a szemét Heide Simonis († 80). Személyében 1993-tól első ízben volt női kormányfője egy német tartománynak. Schleswig-Holsteinben egy tucat esztendeig volt az északi régió szociáldemokrata frontasszonya.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…