2024. április 23. (kedd) 06:31

Ha nem pazarlunk jövő télen sem lesz fennakadás a gázellátásban

Londoni iparági elemzők szerint Európában a következő télen sem lesz súlyos földgázellátási fennakadás, ha sikerül tartani az eddig elért fogyasztáscsökkentést.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics felidézi friss tanulmányában, hogy Németországban – amelynek energiaellátási folyamatai jól kivetíthetők Európára – az ipar és a háztartási szektor az áremelkedések hatására egyaránt 20 százalékkal csökkentette földgázfogyasztását a 2018-2021 közötti időszak átlagához képest.
A ház szerint ez a fogyasztáscsökkentés – ha tartósnak bizonyul – várhatóan lehetővé teszi, hogy Európa komoly ellátási zavarok nélkül tölthesse a következő telet is.
Az Oxford Economics elemzése szerint Európa földgázellátása folyamatos. A távvezetéken érkező orosz földgáz mennyisége 85 százalékkal csökkent ugyan a tavalyi negyedik negyedévben 2019 azonos időszakához mérve, a cseppfolyósított földgáz (LNG) beáramlása és a nem orosz eredetű távvezetékes ellátás azonban egyaránt erőteljes.
A fogyasztás csökkenése mellett az előző évi átlagokhoz képest az európai tározókban lévő mennyiség szezonális rekordokhoz közelít. Mindezek alapján a ház szerint nagyon valószínű, hogy Európában augusztus végére eléri a tározói kapacitások száz százalékát a földgázkészlet, ezért elég valószínűtlen, hogy Európa akár a mostani, akár a következő téli időszakban földgáz nélkül maradjon.

A cég szerint ennek igen jelentős hatása van az árprognózisokra is, mivel a jelenlegi folyamatokból következtethető ellátási biztonság meglehetősen valószínűtlenné teszi a tavaly tapasztalt kiugró árrekordok megismétlődését.
Az Oxford Economics közölte: 2023 egészére egymillió brit hőegységenként (MMBtu) átlagosan 23 dolláros, a 2023-2024-es téli csúcsszezonban, vagyis a jövő év első negyedében 32 dolláros földgázárral számol. Egy MMBtu hozzávetőleg 28,264 köbméternek felel meg.
A ház hangsúlyozza: valószínűtlennek tartja a december eleji 45 dollár/MMBtu téli árcsúcs újbóli elérését, és hogy megismétlődik a tavaly augusztusi spekulációs láz, amelynek idején 100  dollár/MMBtu árrekordokat mértek az Európában irányadó holland TTF földgáztőzsdén.

Más nagy londoni házak is derűlátóak

Az Eurasia Group nevű londoni politikai-gazdasági kockázatelemző csoport friss számításai alapján kizárt, hogy Európában akár a jelenlegi, akár a 2023-2024-es téli szezonban földgázhiány alakuljon ki.
Az Eurasia elemzői szerint ugyanis az Oroszországon kívüli forrásokból beszerzett földgázmennyiség növekedése és az idei téli fogyasztás csökkenése nyomán az európai tározók telítettsége még márciusban is legalább 60 százalékos lesz a tavalyi azonos időszakban mért 20 százalék helyett, és ez lehetővé teszi, hogy Európa a jövő téli szezon előtt, valószínűleg már a nyáron a maximális tározói kapacitásra töltse fel földgázkészleteit.
A Moody’s Investors Service Londonban ismertetett legutóbbi szektorelemzésében kiemelte, hogy az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van.
A nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy az európai gáztározók telítettsége 82 százalékos volt 2022 végén; ez 2015 óta a legnagyobb telítettségi arány volt az évnek ebben az időszakában.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…