2024. július 22. (hétfő) 10:11

Joe Biden elnök először utazott Kijevbe a háború kitörése óta

Joe Biden elnök hétfőn először utazott Kijevbe azóta, hogy Oroszország csaknem egy évvel ezelőtt teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. A be nem jelentett látogatásra egy olyan kritikus időszakban került sor, amikor Oroszország várhatóan egy tavaszi offenzívára készül, Ukrajna pedig reméli, hogy területeket tud visszafoglalni. A két elnök a légvédelmi szirénák hangjai mellett sétáltak a Szent-Mihály székesegyház körül, mely mellett az orosz hadsereg Kijev elleni sikertelen támadásában visszamaradt kiégett orosz tankok állnak.

„Egy év telt el és Kijev, Ukrajna és a demokrácia is létezik” – közölte Biden.

Látogatása alatt Biden félmillió dollár újabb segélyt jelentett be, mely több katonai segélyt, lőszert, egyéb védelmi eszközöket is tartalmaz és egy Moszkva ellen tervezett újabb szankciós csomagról is beszélt.

Biden helyi idő szerint reggel 8 órakor érkezett Kijevbe, Washingtonból hosszú, titkos utazás után, és fél órával később érkezett meg a Mariinszkij-palotába. Délután egy óra körül már el is hagyta a várost.

Amerikai tisztviselők reményeiket fejezték ki, hogy az Ukrajnába érkező fegyverek, amelyek nagyobb hatótávolságú rakétákat és Patriot légvédelmi rendszereket is magába foglal, segíthet Ukrajnának, hogy legyőzzék az orosz csapatokat, és Zelenszkij jobb pozícióban legyen egy esetleges béketárgyalás esetén.

Zelenszkij, megköszönte az Egyesült Államok támogatását

„A mai tárgyalások nagyon gyümölcsözők, nagyon fontosak és nagyon határozottak voltak” – mondta, hozzátéve, hogy az eredmény minden bizonnyal hatással lesz a harci cselekmények alakulására.
„Az igazságszolgáltatás helyreállítása szintén fontos. Az agresszornak vállalnia kell a felelősséget az agresszióért, és meg kell térítenie az okozott károkat” – emelte ki Zelenszkij, megköszönve az Egyesült Államok támogatását ennek megvalósításában.
Biden látogatását a CNN-nek értékelve kijelentette: egy évvel az Ukrajna ellen indított háború kezdete után Vlagyimir Putyin orosz elnök „hódító háborúja a vereség felé tart”. „Putyin azt gondolta, hogy Ukrajna gyenge, a Nyugat pedig megosztott. Azt hitte, túl tud élni minket. Nem hiszem, hogy most így gondolja” – vélekedett Biden.
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kommentárjában kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna elnöke egyaránt elégedett a látogatással, amely „egyértelmű jelzésnek nevezhető a Kreml számára”. A tárcavezető történelminek minősítette a látogatást, és megjegyezte, hogy ez Ukrajna győzelme.

Oroszországot értesítették a látogatásról

Biztonsági garanciákat kapott kijevi látogatása előtt Joe Biden amerikai elnök – közölte Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hétfőn Telegram-csatornáján. Medvegyev nem részletezte, hogy pontosan ki adta ezeket a garanciákat Bidennek. – közölte az MTI.
Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó korábban újságíróknak azt mondta, hogy Washington néhány órával az elnöki látogatás előtt figyelmeztette Moszkvát, hogy elejét vegye a konfliktushelyzeteknek.
Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőházának elnökhelyettese, ugyancsak a Telegramon, úgy vélekedett, hogy a kijevi úttal, „maximálisan hősies külsőségek között” kezdetét vette Biden újraválasztási kampánya. Több orosz parlementi képviselő úgy vélekedett, hogy a Biden-vizit semmilyen hatást nem gyakorol a „különleges hadművelet” menetére, az elnök legfeljebb az EU-ban és a saját választói körében szerez majd pontokat.

 

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…