2024. június 15. (szombat) 12:23

Legkevesebb 36-an meghaltak egy vonatütközésben Görögország északi részén

vonatbaleset

Egy személyvonat és egy tehervonat ütközött az éjszaka Görögország északi részén, legalább 36-an meghaltak és 85-en megsérültek, és füstfelhő borította be az eget – adta hírül a The Washington Post.

A katasztrófa nem sokkal éjfél előtt történt az észak-görögországi Tempe-völgy közelében – közölte a görög tűzoltóság. A sérültek közül legalább 66-an helyi idő szerint 9:30-kor még mindig kórházban voltak.

A személyvonat két népszerű turistaváros, Athén és Szaloniki közötti útvonalon haladt, amikor Athéntól mintegy 255 mérföldre északra ütközött a tehervonattal. A sérültek egy részét a közeli Larissa város kórházaiba szállították, és legalább 150 tűzoltót és több tucat mentőautót küldtek a helyszínre. A balesetben a Reuters felvételei szerint személyautók is megsérültek és lángok veszik körül a kisiklott szerelvényeket. Információink szerint legalább  Legalább két vasúti kocsi oldalra billent a pálya mellett, és a tűzoltók az utasok kiszabadításán dolgoznak.

„A kiürítés folyamatban van, de nagyon nehéz körülmények között zajlik az ütközés súlyossága miatt” – mondta Vaszilisz Varthakoyiannis tűzoltóság szóvivője egy rendkívüli tájékoztatón. Hozzátette, hogy a szerelvények olyan súlyosak, hogy darus teherautókkal tudják csak kiemelni őket.

Legalább 194 életben maradt utast, köztük a kezelést kérőket, busszal szállítottak Szalonikibe. A hatóságok megkezdték az áldozatok azonosítását, akik közül néhányan egyetemi hallgatók voltak – mondta Athanasios Plevris görög egészségügyi miniszter szerda reggel a larissai általános kórház előtt televíziós beszédében.
„Ez félelmetes várakozás az itt tartózkodó szülők és rokonok számára. Amennyire csak tudunk, segítünk nekik” – mondta, hozzátéve, hogy „vannak nehézségek az azonosítási folyamatban”.
Az ütközés oka ismeretlen, ahogy az elhunytak nemzetisége is. A baleset kivizsgálása megkezdődött, egy helyi állomásfőnököt hallgatott ki a rendőrség szerda hajnalban – jelentette a görög állami televízió, az ERT.

Még több AKTUÁLIS…