2024. június 17. (hétfő) 22:08

Peches Hertha drukkerek és más berlini történetek

Gulácsi Péter 2026-ig hosszabbított Lipcsében – a colos portás igazi sztár a szász tájakon… Röviddel a németországi labdarúgó kontinens torna küszöbén az is téma a Spreenél, hogy Dárdai Pált (ismét) kirúgta klubja. A másodosztályban gyengén gurigázó srácok magyar trénere, ettől még az NSZK egyik legszipatikusabb sportembere. Szerintem szükség lesz rá (majd más poszton? / 2024 őszétől…) a Hertha BSC házatáján. Addig is irány a Balaton! A Bundesliga szezon amúgy is lecsengett, a távoli Bajorországban pedig ugyancsak keresik az új edzőt. A dél-német vörös ördögöknek sem úgy ment a játék, mint a korábbi évtizedekben!

Budapest 4 milliós testvérvárosában e hetekben rengeteg a turista. Igaz júniusban már az égbe szöktek a szállodai tarifák. S a hajdan 3-4 €urós Döner Kebab is duplájába kerül már. Az olasz vendéglők étlapján alig van pizza, vagy más kaja 10 € alatt. Ennyiből persze egy 24 órás tömegközlekedési ticketre is lecsaphatunk. (Az Alexot érdemes elkerülni. Ha nincs tűz, akkor részeg üvöltözés és késelés van programon… Hugyszag grátisz!)

Berlin nyugati felébe csábít a Vilmos császárok emlékét örző romteplom, ahol a szomszédos Zooban vidáman ugrabugrálnak a minap világrajött alpaka, böhmzebra, vízidisznó és törpe flamingó kicsinek. Már 10 nap sincs hátra a nyári kontinens torna rajtjáig: két tucat nemzet férfi labdarúgói vesznek részt az EB-n – tíz német arénában. A házigazdákon és hazánkon kívül ott lesz az európai megmérettetésen a Belga, a Holland és a Spanyol Királyság, valamint Anglia teamje. A portugál, francia, skót válogatott is esélyes a kupára. Továbbá Törökország, Albánia, Szlovákia, Romániai legényei futkároznak majd június derekától a germán gyepen. Szerb, horvát és szlovén szomszédaink mellett a svájci srácok is bemutatkozhatnak az NSZK-ban. A dán, cseh, olasz játékosok EB szereplésére is milliók lesznek kiváncsiak e nyáron!

Az UEFA EURO 2024 utolsó meccsét az 1936-os nyári ötkarikás játékok helyszínén élvezhetik majd a legszerencsésebb focidrukkerek. A berlini Olympiastadiont Walter és Werner March tervei alapján építették. A 41 kilométernyi padsorokon és az állóhelyeken 120 ezer néző foglalhatott helyet. Kora legmodernebb, ellipszis alakú sportarénája volt, melyet többszörös átalakítás után, 2004-ben avattak fel ismét. A 2006-os foci VB egyik fontos helyszíne volt. A napjainkban 70 ezer férfőhelyes stadion a Hertha BSC labdarúgó klub központja. Az EB küszöbén megújhodtak a létesítmény mosdói és a nézőtéren több száz tolókocsis, illetve mozgáskorlátozott drukker is kényelmesen élvezheti a nemzetközi rangadókat.

KÖNYV

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…