2024. július 22. (hétfő) 10:06

Sok helyen bevállt a négynapos munkahét

A négynapos munkahét hat hónapon át tartó tesztelésében részt vevő angliai vállalatok nagy többsége továbbra is ragaszkodni fog a rövidebb munkahéthez. Tapasztaltuk szerint munkavállalók fluktuációja és hiányzása hirtelen visszaesett és megmaradt a termelékenység – számolt be róla a The Wall Street Journal.
A munkaadók évtizedek óta keresik azt a megoldást, ami hatékony és a munkavállalók jólétét és lojalitását is javítja. A Covid alatt nagyon sok munkáltató vezette be az otthonról vagy a hibrid munkavégzést, de mint a napokban is megírtuk (itt) sok cég elkezdte visszahívni a munkatársait. Indokuk között az is szerepelt, hogy a csapatmunka sokkal kreatívabb és hatékonyabb, valamint sok esetben az otthoni munkakörülmények is akadályozták a sikeres munkavégzést.
Így a távmunka sok esetben megbukni látszik, a munkaadók is inkább toborzásra és munkaerő megtartásra használják, de a rövidebb munkahét úgy tűnik kezdi beváltani a hozzá fűzött reményeket.

Globális tesztek

Az Egyesült Államokban és Kanadában működő vállalatok a közelmúltban egy négynapos munkahét kísérleti projektjét zárták le az Egyesült Királyság tanulmányszervezőinek vezetésével. Hasonló kísérletek folynak Ausztráliában, Brazíliában és több helyen a világban. Az Unilever fogyasztási cikkekkel foglalkozó vállalat nemrégiben tesztelte a koncepciót új-zélandi irodáiban, míg a spanyol kormány azt tervezi, hogy fizet a vállalatoknak, hogy kísérletezzenek a négynapos munkahéttel. Egy izlandi tanulmányban, amelyben több mint 2500 alkalmazott vett részt a különböző iparágakban, a kutatók azt találták, hogy a legtöbb dolgozó megőrizte vagy javította termelékenységét, és csökkent a stressz.
A széles körben elterjedt elfogadás azonban számos akadályba ütközik. A kísérletben inkább kisebb vállalatok vettek részt, sok nagyobb cég nem akarja elfogadni a kevesebb munkaidőt.
Az Egyesült Királyságban júniustól novemberig tartó tanulmány szerint a legtöbb alkalmazott nem dolgozott intenzívebben, állítják a kutatók. Inkább ők és főnökeik arra törekedtek, hogy hatékonyabbá tegyék a munkanapokat, hogy a munkavállalónak több ideje maradjon a feladatok elvégzésére.
Egy 0-10-ig tar skálán a munkaadók átlagosan 7,5-re értékelték termelékenységet és teljesítményt. A tesztidőszak felénél végzett felmérés szerint a vállalatok 46%-a nyilatkozott úgy, hogy üzleti termelékenysége nagyjából változatlan maradt, míg 34%-uk enyhe, 15%-a pedig jelentős javulásról számolt be.
Eközben az alkalmazottak 39%-a nyilatkozott úgy, hogy kevésbé volt stresszes, mint a kísérleti program megkezdése előtt; körülbelül a fele nem számolt be változásról. Közel fele a mentális egészségének javulását észlelte, és 37%-uk a fizikai egészségének és a magánéletének a javulását is. A férfiak gyermekgondozással töltött ideje a kísérlet során több mint kétszeresére nőtt a nőkéhez képest.

Fölösleges vagy hosszú értekezletek

Claire Daniels, az angliai leedsi székhelyű 13 alkalmazottat foglalkoztató Trio Media digitális marketing ügynökség vezérigazgatója elmondta, hogy csatlakozott a kísérlethez, hogy megvizsgálja, vajon egy hatékonyabban felépített hét javíthatja-e vállalkozása termelékenységét. Mielőtt elkezdte volna, ő és munkatársai nyomon követték és elemezték a tevékenységeiket, és arra a következtetésre jutottak, hogy annak 20%-a szükségtelen megbeszélésekre, üzleti utazásokra és egyéb hatékonyságot romboló dolgokra pazaroltak.
„Tehát azonnal tudtuk, mi az amit nem kell belezsúfolni a négy napba” – mondta.
A hétfőtől csütörtökig és a keddtől péntekig tartó munkarendben minden alkalmazottnak volt egy partnere, aki lefedte azt a napot, amikor neki szabadnapja volt.
Elmondása szerint a legnehezebb az volt, hogy ne essenek vissza a régi munkahelyi gondolkodásmódba vagy szokásokba. Összességében a termelékenység azonos volt, vagy kissé javult, a bevétel pedig 47%-kal nőtt az év korábbi időszakához képest – mondta.
Ms. Daniels elmondta, hogy még hat hónappal folytatni szeretné a tesztidőszakot mielőtt végleges változtatást hajtana végre, „de nem látom, hogy visszatérnénk egy tipikus heti ötnapos modellhez”.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…