2024. június 15. (szombat) 13:27

Tizenöt év börtön után mentették fel egy gyilkosság vádlottját

Izraelben tizenöt év börtön után mentették fel egy gyilkosság vádlottját.

Az ítélet – amelyről a katonai rádió számolt be csütörtökön – két bíró többségi véleménye alapján született egy, a vádat továbbra is fenntartó bírónővel szemben.
Az orosz származású Roman Zadorovot tizenhét évvel azután mentették fel, hogy a 14 éves Tair Radát brutálisan meggyilkolták egy iskola mellékhelyiségében.
A bírók többsége szerint Zadorov bűnösségét nem igazolták a lány megölésének helyszínén talált bűnjelek, vallomását pedig pszichológiai nyomás és a rendőrség manipulációjának hatására tette. A vádlott bűnösségét igazoló legfőbb bizonyíték a beismerő vallomása volt, amelyet azonban gyorsan visszavont.
Az újonnan közzétett szakértői vélemények és a helyszínen talált nyomok miatt a legfelsőbb bíróság másfél évvel ezelőtt rendelte el a per újratárgyalását. Azóta Zadorov házi őrizetben élt.
Tair Radát 2006. december 6-án ölték meg számos késszúrással a Golán-fennsíkon található Kacrín város iskolájában. Az akkor 44 éves Zadorovot, aki ekkor az iskola karbantartójaként dolgozott, négy nappal a gyilkosság után vették őrizetbe.
A férfi néhány nappal később beismerő vallomást tett, majd a helyszínen is bemutatta a történteket, ám több „hibát” is ejtett, például nem tudta, hogy az illemhely melyik fülkéjében került sor a gyilkosságra. Egy nappal később ügyvédet váltott, és visszavonta vallomását.
Zadorovot végül hosszú és vitatott, csak 2010-ben lezárult tárgyalás után ítélték el, melyben sokan, köztük a megölt lány édesanyja is megkérdőjelezték vétkességét, s úgy vélték, a rendőrség és az ügyészség faragott belőle bűnöst.
A gyilkosság, valamint Zadorov esetleges ártatlansága az utóbbi évtizedben visszatérő kérdés volt Izraelben, az ügyről több dokumentumfilm is készült.

 

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…