2024. július 22. (hétfő) 10:44

Több mint 30 000 Wagner-harcos halt vagy sérült meg Ukrajnában

A Fehér Ház becslése szerint az orosz zsoldoscsapat, a Wagner-csoport több mint 30 ezer tagja sebesült meg vagy halt meg Ukrajnában. Közülük körülbelül 9000-en vesztették életüket akció közben – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője egy pénteki tájékoztatón.

Putyin az egyre jobban elhúzódó háborúban egyre kevesebb katonát tudott a frontra küldeni, ezért tavaly elrendelte a tartalékok részleges mozgósítását. Sok katonakorú orosz férfi azonban elmenekült az országból, így a Kreml és a Wagner csoport a börtönökből próbált újoncokat szerezni, mely csoportot az Egyesült Államok januárban nemzetközi bűnszervezetté minősítette.

A Wagner csoport – amelyet Jevgenyij Prigozsin iparmágnás, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese alapított azzal erősítette csapatát, hogy foglyokat toborzott és egy Prigohinban megjelent video szerint hat hónap harc után kegyelmet ígért. Az USA szerint kb. 40 000 rabot toboroztak Oroszországban országszerte. Az újonc foglyok azonban nincsenek kellően kiképezve és felkészítve a háborúra. Így a csoport „ágyútöltelékként” bánik az újoncokkal – mondta Kirby pénteken –, „egy szó szerint itt lévő húsdarálóba dobja őket… gondolkodás nélkül”. „Úgy gondoljuk, hogy a Wagner csoport továbbra is nagymértékben támaszkodik ezekre az elítéltekre a bahmuti harcokban, és ez nem csökken” – mondta Kirby az újságíróknak.

Az Institute for the Study of War (ISW) szakértői szerint a börtönökből való toborzás valószínűleg folytatódni fog, azonban korlátozottabb kapacitással. A 2022 novembere és 2023 januárja közötti orosz börtön adatok elemzése azt mutatta, hogy a börtönlakók számának csökkenése stabilizálódott, ami arra utal, hogy a Kreml csökkenti a fogvatartottak katonai besorolását.

Prigozhin hangosan bírálta az orosz katonai vezetőséget az elmúlt hónapokban a háború szerinte rossz vezetése miatt. Egy Wagner-harcos a közelmúltban videót tett közzé a Telegramon egy szobában lévő holttestekről; a személy azt állítja, hogy a csoport naponta több száz embert veszít, mivel a Kreml nem látja el őket elegendő anyaggal az ISW fordítása szerint.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztérium becslése szerint a február 24-i invázió óta összesen 200 000 orosz katona vesztette életét, akik között 60 000 zsoldos katona volt. A magas halálozási arány a megfelelő orvosi ellátás hiányára vezethető vissza – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Kapcsolódó
Még több NAGYVILÁG…