2024. július 16. (kedd) 10:24

Drezda: 78 évvel a bombázás után

Semper Operaház

A második világháború utolsó fázisában, 1945 februárjában a brit és az amerikai légierő ostromolta „Elba Firenzéjét”. Két napig, három hullámban gyújtóbombák százezreit dobták le a szövetségesek a hadiiparral nem rendelkező Drezdára. A szép szász város akkor pusztult el, amikor Budapesen beköszöntött a béke.

Anno 78 esztendeje néhány óra leforgása alatt több tízezer ember halt meg. Katonákat, polgári lakósokat (nőket, gyermekeket) és külföldi foglyokat gyilkoltak és sebesítettek meg az angolszász bombák. Romba dőlt a a város legendás egyházi központja, a Frauenkirche is. „Dresden” krónikájának legsötétebb napja után a Miasszonyunk temploma csupán az újraegyesítést követően ébredhetett fel Csipkerózsika-álmából. A hajdani NDK területére látogató turisták körében 2023-ban is az „Elba Firenzéje” az egyik legkedveltebb mini metropolisz – a sztár Hamburg!

Prága és Berlin között autózva, buszozva, vonatozva feltétlenül érdemes megállni egy-két napra Szászország fővárosában, ahol jómagam félévszázaddal ezelőtt jártam először. Gyermekfejjel megdöbbentett a sok rom és rokkant. Napjainkban szinte már sehol egy Trabant. {Na jó, a Közlekedési Múzeumban fotózható pár „szocialista” veterán típus.} Ám rengeteg az oroszul/ukránul, hollandul, kínaiul beszélő vendég a hajdani NDK egyik legszebb cityjében. Míg angol szót alig hallottam Drezda macskakövezett, fátlan, autómentes történelmi belvárosában.

Ott barangolva arra gondolok, hogy a harcias Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin egykori KGB-s tiszthez hasonlóan sokan éreznek nosztalgiát a Német Demokratikus Köztársaság tájain ideiglenesen állomásoztatott szovjet katonák és rokonaik közül! Talán a (közel)múlt emlékeit fürkészik: az 1945 februárjában brit-amerikai bombák által elpusztított hajdani barokk kulturális központ a második világháború után majd’ félévszázadig a Vörös Hadsereg (egyik) szállásadója volt. Tavaly óta ukrajnai menekülteknek nyújt tömegesen védelmet.

Ma, ha látni is egyenruhásokat az Elba meglepően zöld partján, a hidak és helyreállított paloták, múzeumok környékén, azok jobbára rendőrök, turisztikai szolgáltatásaikat ajánló (buszos, hajós) idegenvezetők. Netán a világhírű Semper Operaház magyar művészeket is foglalkoztató, tavaszi előadásaira csábító, kosztümös reklámemberek. Jómagam három klassz kiállítást néztem meg, fotóztam végig (sokadik) rapid drezdai vakációm során. Feltétlenül ajánlom a kicsik és nagyok figyelmébe a már említett Közlekedési Múzeum állandó és időszaki tárlatát. Az álomszép parkjával sétára csábító, három évszázados Zwingert sem véletlenül tartják Közép-Európa egyik legszebb barokk épületegyüttesének. Én a porcelán kiállítást élveztem a legjobban, de a Matematikai-Fizikai Szalon mérőeszközei, automatái, réges-régi órái is lenyűgöztek.

Kapcsolódó
Még több UTAZÁS…