2024. július 22. (hétfő) 09:32

Hóhiány Bajoroszágban

Akárcsak 2023 első heteiben, februárban is kevés csapadék hullik Dél-Németországban. A második legnépesebb, 13,5 millió lakosú tartományban – Freistaat Bayern – már az idegenforgalom bevételein is érződik, hogy ritka a bel- és külföldi síturista. Ott ahol az 1936-os téli olimpiát rendezték, ezer méter felett is csak foltokban van hó.

A festői Garmisch-Partenkirchenben a második világháború után lendült fel igazán a turizmus. A műfaj legjobb, profi sportolói számára komoly kihívást jelentett az 1954 óta megrendezésre kerülő Ski-Weltcup. A nemzetközi viadal e hetekben hóhiány miatt elmarad – közölte a sajtóval a szervezőbizottság elnökasszonya. „Nagy csalódás számunkra, hogy le kellett fújnunk a Sí Világkupát” – fogalmazott szomorúan Martina Betz.

A szállodások, vendéglátósok számára már a koronavírus-járvány miatt két alkalommal elhalasztott müncheni sörünnep, az Oktoberfest is jelentős anyagi érvágást jelentett. Idén pedig a síliftek megdrágult üzemeltetése/leállítása, a pályák lezárása alig hoz a konyhára. „Nehéz a sportolókat rábeszélni, hogy léc nélkül túrázgassanak a 80-100 km/órás száguldozás helyett” – nyilatkozta egy síoktató, aki gyakran már csak „száraz edzéseket” tart.

Bajorországban a 60-as években még bő 70 havazásos napról szóltak a krónikák. Ez a kvóta a 21. század elejére átlag 40-re apadt – így a meteorológusok. Az Európai Unió legnépesebb tagállamának lankás, laposabb tájain ma még ritkábban lehet szánkózni, síelni, hóembert építeni. A korábbi, évi félszáz „fehér nap” mostanra kevesebb, mint harmincra csökkent, így sokan már a téli sportok jövőjét is megkérdőjelezik az Alpok és az Ural hegység között!

 

Kapcsolódó
Még több UTAZÁS…