2023. december 03. (vasárnap) 11:36

Strandolás, síelés – télen

síelés

Az aktuális közel-keleti háborúval összefüggésben a piramisok földje és Törökország nagy vesztese lehet az év végi, karácsonyi/szilveszteri idegenforgalomnak. Pedig mindkét ország hagyományosan kedvence a viszonylag jutányos, novemberi, decemberi turizmust előnyben részesítő németeknek/osztrákoknak. Mivel teljes ellátással már 2 ezer euró alatt megúszható az egy hetes, repülős tengerparti üdülés két fő részére, őszig dübörgött a biznisz!

Noha már korábban, érezhetően megdrágult a külhoni vakációzás a korona-korszak és az ukrán-orosz háború óta, Marokkó, Algéria, Tunézia, Egyiptom, Jordánia és a Török Köztársaság még mindig csábító ajánlatokkal rukkolt elő. A világutazó németek és sógorék persze a költségesebb dél-európai desztinációkhoz sem lettek hűtlenek így télen. A bajnok hagyományosan a Spanyol Királyság. Ám bökkenő, hogy a napsütötte monarchia keleti tájain idén már több ezer hektárnyi erdő vált a lángok martalékává. A klímaváltozás és a szárazság összefüggéseit tagadókat Pedro Sánchez nemrégiben arra figyelmeztetette {a környezeti katasztrófa kapcsán}, hogy nem egy jövőbeni krízisről van szó, így azonnali cselekvésre van szükség.

A madridi kormányfő Sánchez és a környezetvédelmi szakemberek arra is emlékeztetnek, hogy a gazdaság számos területét érinti negatívan a csapadékhiányos időjárás. Valencia és Aragónia mellett más régiókban is tartós gond hogy kevés az édesvíz. Ez az idegenforgalomtól a mezőgazdaságig komoly veszteséget okozott már a múltban is. Amikor például Angliában a zöldségesnél csak két darab – drága – paradicsomot vásárolhatott egy-egy kuncsaft, azt éppen a spanyolországi és marokkói szárazsággal, a terméskieséssel indokolta a brit sajtó. Más tájakon, Franciaországtól Ausztriáig a hóhiány miatt nehéz megtervezni a decemberi, januári sí vakációt!

Kapcsolódó
Még több UTAZÁS…