2024. május 20. (hétfő) 10:16

Vendégváró Hanza-város

Hamburg

A Szövetségi Köztársaság második legnagyobb metropoliszában a látogatót 2023 elején is toleráns, barátságos környezet fogadja. Nagyon tetszik, hogy a tömegközlekedési eszközökön mini plakátok köszöntik a turistákat és hirdetik, hogy több, mint hatvan nemzet lányai, fiai dolgoznak a cégnél!

Munkám úgy hozta, hogy az elmúlt években háromszor is jártam Észak-Németországban. Berlinből persze nem kunszt 2-3 óra alatt elvonatozni, buszozni Hamburgba. (Autóval a sztrádadugók és az Elba-parti parkolóhelyhiány miatt nem vágok neki. Minek a stressz!?) Imádom, hogy a fővároshoz képest a Hanza-cityben lazább a hangulat: igaz az utcaképhez a drogosok, alkoholisták, prostituáltak, tetkós, kigyúrt fickók éppúgy hozzátartoznak, mint a bel- és külföldi turisták, s az elegáns üzletemberek. A boltokban, éttermekben barátságosabb, mosolygósabb a kiszolgálás, mint imádott Berlinemben. Talán a tengeri szél az oka? Véletlen, hogy a német nagypolitika két higgadt, megfontolt frontembere ezer szállal kötődik az izgalmas, vizekben gazdag metropoliszhoz? Angela Merkel Hamburgban született (69 esztendeje), míg korábbi helyettese, pénzügyminisztere, Olaf Scholz (65) aktuális kancellár hajdan főpolgármestere volt e világvárosnak. Majd 2021 végén a berlini szövetségi kormány élére katapultált.

Tetszik, hogy az Elbánál a múlt építészeti emlékei éppúgy felfedezhetők, mint a harmadik évezred modern architektúrája. Nemzetközi kikötője révén Hamburg már a középkorban az öreg kontinens egyik leggazdagabb és ugyanakkor legnyitottabb szellemiségű települése volt. Napjainkban Európa harmadik legforgalmasabb vízparti forgószínpadával büszkélkedhet a Hanza-city. Kicsit késve, de már működik az új kulturális központ: 2013-ban át kellett volna adni a régi-új stílus ötvözéséből született komplexumot. Ám az Elbphilharmonie körül kirobbant költségvetési botrány – minden drágul! – egyre türelmetlenebbé tette az adófizetőket. No meg a muzsikarajongókat.

Az Európai Unióban a nem fővárosi rangú nagyvárosok közül 1,8 millió lakosával Hamburg a legnépesebb. Észak-Németország tartományi jogú települése hivatalosan a Hamburg Szabad – és Hanza-város (Freie und Hansestadt Hamburg) nevet viseli. Ezt a szabadságot és a régió kereskedelmi-gazdasági központ jellegét lépten-nyomon tapasztalja a vendég. A turizmus komoly bevételi forrása a szocdem irányítású, multikulti településenek. Se félelem, se gyűlölet, se embertelen plakátok: helyette jó sörök, finom halételek, többgenerációs tolerancia! Ja, és az elmúlt egy esztendő inflációja miatt drágaság!

Kapcsolódó
Még több UTAZÁS…