2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:45

Pogátsa: Csapdahelyzetben a kormány

Pogátsa Zoltán szerint a kormány csapdahelyzetbe került. Az egyszámjegyű infláció sem biztos, hogy teljesül év végére. Óriási a költségvetési hiány, a stabilizálását célzó eddigi és várható intézkedések pedig tovább emelik az árakat.Elfogytak az emberek megtakarításai, így nem a fogyasztás fogja kihúzni az országot a recesszióból, ráadásul továbbra sem látszik, hogy kapnánk uniós pénzeket, exportpiacaink egyre rosszabb helyzetbe kerülnek.Egy dinamizáló tényezőt lát csak, ha a nagy beruházások elindulnak, a debreceni BMW és az akkumulátorgyárak, Paks. Talán 2024 második felében ha megkezdődik ezek építése, majd a termelés, az megtolja kicsit a gazdaságot.

Pogátsa szerint, aki bért emelne, a profit kárára megteheti, hiszen az elmúlt években a profitok rettentően elszaladtak. Egy csomó cég masszívan nyereséges a jelenlegi magas infláció mellett is.
A gazdasági növekedés beindításának egyik lehetséges módja, ha a profit felé eltolódott arányt visszatolják a bérek irányába. Ehhez olyan stratégia kellene, amellyel ki lehet lábalni a közepes fejlettség csapdájából, amit a kormány felismert, de tenni nem tett ellene, hiszen nem a humántőkébe, a technológiába, a magasabb hozzáadott értékbe ruházott be.

Az, hogy Magyarországon nincs oktatási miniszter, hogy az EU-tól várjuk a tanárok bérének a rendezését, ez teljesen szembemegy azzal a stratégiával, ami a kilábaláshoz szükséges lenne. (…) Ez a modell, amit a Fidesz jól csinált az elmúlt 10 évben, hogy tudniillik alacsony hozzáadott értéken hozott be embereket a gazdaságba, mostanra beragadt. Most már intenzív növekedésre lenne szükség, ennek kellene megalapozni a jövőjét. Ezt úgy lehetne például, hogy rendezzük a tanárok bérét, sokkal többet invesztálunk a K+F-be, ez pörgetné a gazdaságot is. A közgazdász szerint nem abba rakjuk a pénzt, ami megtérül, hanem olyanokba, ami nyers presztízs. Egy atlétikai vb soha az életben nem fog megtérülni.

Még több AKTUÁLIS…