2024. szeptember 19. (csütörtök) 23:40

A Vöröskereszt átvette a túszokat

„Fel vannak készítve a szakemberek arra, hogy kellő érzékenységgel kezeljék a kiszabadított túszokat, a gyerekeket, akik ötven napig voltak fogságban, nem is tujduk, milyen körülmények között” – mondta egy rövid sjatótájékoztatón az izraeli külügyminisztérium képviselője. A kiszabadult túszok már biztonságban vannak, de hosszú az út hazáig, Izraelbe – mondta, utalva arra, hogy az izraeli erők az egiptomi Rafahnál vehetik át a nőkből és gyerekekbpől álló 13 fős első csoportot, akik a Hamász és Izrael között kötött megállapodás nyomán hagyhatták el a Gázai övezetet.
Rajtuk kívül még több mint 30 személy jöhet el a fogságból a következő négy napban, ám így is sokan, csaknem kétszázan lehetnek további foglyok, akiknek hazatértét szintén várja Izrael.
A külügyi képviselő megjegyezte: eredményt kizárólag az Izrael által megkezdett katonai akciók révén értek el. Ezzel jelezte, hogy a Hamász ellen irányuló csapások nélkül – amelyeknek civil áldozatai miatt érte már nemzetközi kritika Izraelt –, nem lehetett volna a megállapodásra kényszeríteni a terrorista szervezetet.

Átvette a Nemzetközi Vöröskereszt azt a 13 izraeli túszt, akik a Hamász és Izrael által kötött megállapodás nyomán hagyhatják el a Gázai övezetet. A BBC szerint a túszok még a Gázai övezetben vannak és Egyiptom felé tartanak. Az út önmagában legfeljebb 20-30 kilométer lehet a rafahi határátkelőhöz, de nem tudni, mikor érkeznek meg. Rafahban veszi át őket az izraeli fél és szállítja majd Izraelbe katonai helikopteren. A túszok rokonai már összegyűltek Tel-Aviv elővárosában, Petah-Tikvában, annál a kórháznál, ahová kivizsgálásra szállítják a kiszabadult túszokat.

Izrael 150, terrorcselekmények miatt fogva tartott palesztin foglyot tervez szabadon engedni, ők is mind nők és kiskorúak. Ma 39-et engednek el, cserébe az első 13 izraeliért.

A thaiföldi miniszterelnök szerint időközben 12 thaiföldi állampolgárt is elengedett a Hamász. A miniszterelnök azt írta, hogy a nagykövetség tisztviselői „úton vannak értük”, de azt nem árulta el, hogy hol vannak a túszok. Magyar idő szerint délután 4 óra után nem sokkal arról írt a Haaretz, hogy a thai túszok átlépték a gázai-izraeli határt és úton vannak az Assaf Harofeh kórházba.

Még több AKTUÁLIS…