2024. szeptember 20. (péntek) 00:34

Orbán kiment a teremből, 10 milliárd euró jött

Az Európai Tanács úgy döntött, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával – jelentette be az X-en Charles Michel, az ET elnöke. Georgia (Grúzia) megkapja a tagjelölti státuszt. A bejegyzésből kiderül az is, hogy amint Bosznia-Hercegovina eléri a tagsági kritériumok szükséges mértékét, vele is megkezdik a tárgyalásokat. Az Európai Tanács egyben és felkérte a Bizottságot, hogy márciusig készítsen jelentést a döntés meghozatala érdekében.

Michel szerint ezek a fejlemények a remény egyértelmű jelei „népük és kontinensünk számára”.Az Európai Tanács egyik tisztségviselője megerősítette a 24.hu-nak, hogy a csatlakozásról szóló döntés ellen egyetlen tagállam sem tiltakozott.

Orbán Viktor kiment a teremből a szavazás alatt, így egyhangúan el tudták fogadni a javaslatot. Ez a konstruktív távolmaradás, az eszközzel már korábban is éltünk.A magyar miniszterelnök szerda reggel még a magyar parlamentben szólalt fel az ukrán csatlakozás ellen, és a parlament el is fogadott egy határozati javaslatot, amelyben a kormányt a csatlakozás megkezdésének ellenzésére kéri.

A döntés után nem sokkal kikerült egy videó Orbán Viktor Facebook-oldalára, amelyben elmondta, hogy továbbra sem támogatja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával, de mivel 26 másik ország ragaszkodott ahhoz, hogy ez a döntés megszülessen, ezért Magyarország úgy döntött, hogyha 26-an így döntenek, menjenek a maguk útján. Magyarország ebben nem kíván osztozni, ezért Magyarország a mai napon ettől a döntéstől távol maradt.

„A történelem a szemünk láttára íródik” – írta az X-en Denisz Smihal. Az ukrán miniszterelnök úgy vélte, hogy az Európai Unió ezzel a döntéssel elismerte Ukrajnának az elmúlt években végrehajtott reformjait és az Európai Bizottság összes ajánlásának végrehajtását. „Nehéz út áll előttünk. Készek vagyunk a lehető leggyorsabban nekivágni. Ukrajna az EU tagja lesz!” – jelentette ki Smihal.

Még több AKTUÁLIS…