2024. szeptember 19. (csütörtök) 18:15

Az Iszlám Állam gyilkolt Moszkvában

Péntek este az elmúlt évek legsúlyosabb terrortámadása történt Oroszországban, a halottak száma szombat reggelre elérte a 93-at, az áldozatok között gyerekek is vannak. A merénylők „keresztények nagy létszámú összejövetelét” támadták.
A hatóságok szerint legfeljebb öt, terepruhás ember vett részt a támadásban, akik automata fegyverrel nyitottak tüzet a civilekre a Crocus City Hall nevű, népszerű koncerthelyszínen. A támadás után rohamrendőröket és legalább 70 mentőautót küldtek a helyszínre, a tűzoltók helikopterekről oltották a tüzet, az épületben rekedt embereket evakuálják.

A lövöldözés mellett több robbantás is történt: helyszíni beszámolók szerint a támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ami után tűz ütött ki. A lángokban álló rendezvényközpont teteje leomlott. Magyar idő szerint este kilenc után nem sokkal a tüzet sikerült megfékezni.

A New York Times által hitelesített felvételen azt is látni, amint három egyenruhás, puskát viselő férfi közvetlen közelről civilekre lő a koncertterem előcsarnokában. A koncertteremben készült videókon látni, hogy a veterán orosz rockzenekar, a Piknik közelgő fellépésére váró közönség sikolyokat és lövéseket hall a helyiségen kívülről. Az együttes honlapja szerint teltházas koncert lett volna a mai, minden jegyet elkelt, így hatezer néző előtt játszottak volna. A Piknik zenészei nem sérültek meg a támadásban, és biztonságban vannak.

A Mash Telegram-csatornának egy szemtanú legalább öt támadóról számolt be, akik szakállasak voltak. Elmondása szerint már a belépés pillanatában lelőtték az őröket és az embereket, majd elbarikádozták a bejáratot. „Úgy viselkednek, mint a gyakorlott harcosok”. A merényletet az Iszlám Állam magára vállalta.

Az Iszlám Állam vállalta érte a felelősséget. Az iszlamista terrorcsoport a Telegram csatornáján közölte mindezt. A dzsihadista csoport Amak nevű hírszolgálata azt állította, hogy kommandósai „keresztények nagy létszámú összejövetelét” támadták meg az orosz főváros közelében, ahol százakat megöltek, illetve megsebesítettek: Hatalmas pusztítást vittek véghez, majd teljes biztonságban visszatértek bázisukra.Az Iszlám Állam üzenetének hitelességét független források még nem erősítették meg.

A támadásnak nincs köze az orosz-ukrán háborúhoz. A Fehér Ház már korábban közölte: Ukrajnának nincs köze az incidenshez, amit később Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó is megismételt. Az oroszok viszont még mindig az ukránokra gyanakodnak. Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője felszólította az Egyesült Államokat, ossza meg Moszkvával az információit, amelyek alapján biztos, hogy Ukrajna nem érintett a támadásban.Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegramon azt írta, Oroszország elpusztítja az ukrán vezetőket, ha kiderül, hogy ők felelősek a merényletért.

A New York Times azt írja, hogy a moszkvai amerikai nagykövetség március 7-én kiadott egy közleményt arról, hogy szélsőségesek csoportja csaphat le tömegrendezvényekre. Akkor azt javasolták az amerikai állampolgároknak, hogy a következő 48 órában jobb elkerülni a nyilvános rendezvényeket, de azóta nem adtak hírt hasonló fenyegetésről. A moszkvai amerikai nagykövetség most óva intette az amerikai állampolgárokat attól, hogy a péntek esti támadás helyszínének környékére menjenek.

Még több AKTUÁLIS…