2024. október 19. (szombat) 16:18

Éledező nemzetközi turizmus

Nemzetközi Turisztikai Börze

Bajorországban hetekig a hóhiány fékezte a síturizmust. A franciáknál hónapok óta szárazság van egyes régiókban, s a Spanyol Királysághoz tartozó Mallorcán pedig rekord mennyiségű csapadék hullott február végén. Így a 800 méternél magasabb hegyvidéken a télisportokat is űzni lehetett. Helyenként 140 centis hótakaró borította a mediterrán tájat. Az időjárás szeszélyeitől függetlenül a márciusi ITB-n már ízelítőt kaphatunk az aktuális idegenforgalmi trendekből.
A három napos berlini Nemzetközi Turisztikai Börze (ITB 2023) idei partnerállama Grúzia. A friss felmérések szerint tavasztól – a korona-járvány és az energiaválság elcsitultával – a megkérdezettek négyötöde ismét szívesen utazna külföldre. A válaszadók 30 százaléka rokoni, baráti találkozókat tervez a következő 12 hónapban – otthonától távol. A bő egy esztendeje tomboló orosz-ukrán háború persze sokak álmát kuszálhatja össze! S nem csupán a két érintett államban, hanem a szomszédos Lengyel Köztársaságban és a Balti-országokban is.
Mint emlékezetes tavaly ismét megrendezésre került a német fővárosban a Nemzetközi Turisztikai Börze. A világ legrangosabb idegenforgalmi szakvásáraként emlegetett tavaszi ITB, ha nem is maradt el, de „csak” digitális volt. 2023. március 7. és 9. között, mintegy 40 ezer idegenforgalmi szakembert várnak a vásárvárosba. A berlini börze apropójából végzett közvéleménykutatás azt tükrözi, hogy a polgárok négyötöde a jövőben is szeretne utazgatni. A válaszadók közel harmada rokoni, baráti találkozókat tervez a következő 12 hónapban – otthonától távol. Az elmaradt üzleti utak, munkával kapcsolatos személyes tárgyalások is új lendületet kaphatnak 2023-ban.

Kapcsolódó
Még több UTAZÁS…