2024. július 16. (kedd) 11:47

Bemutatták a négy magyar űrhajósjelöltet

Bemutatták a külügyminisztériumban azt a négy űrhajósjelöltet, akik közül kikerül az az ember, aki 2024–25 fordulóján harmincnapos űrutazásra indul a Nemzetközi Űrállomásra. A négy jelölt: Kapu Tibor fejlesztőmérnök, Cserényi Gyula villamosmérnök, Szakály András tervezőmérnök és dr. Schlégl Ádám ortopéd sebész, írta az ATV tudósítója a helyszínről.
A négy űrhajósjelölt – Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium
A négy űrhajósjelölt – Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium
Ahogy arról a Telexen is írtunk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be, hogy négyre szűkült a magyar űrhajósjelöltek listája, őket 240 ember közül választották ki, akik különböző teszteken és vizsgálatokon estek át az Európai Űrügynökségnél, a Semmelweis Egyetemen és a Magyar Energiatudományi Intézetben.
A válogatási procedúra után nyolcan maradtak, őket a Magyar Honvédség kecskeméti repülőbázisán tesztelték tovább vadászpilóták segítségével. Ennek eredményeként a szakértői testület leszűkítette a listát négy főre.
A magyar űrhajósprogramról a kormány hivatalos oldalán írnak részleteket, a küldetéshez elhivatott, öntudatos és kiegyensúlyozott személyiséggel rendelkező jelölteket kerestek, akik stresszhelyzetben is jó ítélő- és döntési képességgel rendelkeznek, találékonyak, és képesek csapatban dolgozni, készek hosszabb vagy rövidebb időt távol tölteni családjuktól, szeretteiktől akár nagyon rövid értesítés mellett.

Még több AKTUÁLIS…