2024. május 18. (szombat) 22:47

Kapitän, Corsa és a többiek

A General Motors érdekeltségéből 2017-ben került a francia PSA-Csoporthoz az Opel márka. Ennek ezredik példánya még 1906-ban gürdült ki a gyárkapun, midőn már négyhengeres modellek is szerepeltek a német cég palettáján. A tízezredik gépkocsit az első világháború küszöbén értékesítették. A mába ugorva, érdemes megvizsgálni a „franciás” Opelek választékát! A dízelek uralmát felváltotta az elektromos divat. A 2023-as Corsa tágasabb elődjeinél, az Astra nem emlékeztet a Kadett ősökre, s a Mokka is modernebb lett!

Az Opel választéka 1916-tól elegáns, hatcilinderes limuzinokkal, sportkocsikkal bővült. 1919-ben már saját versenypályája (Opel-Rennbahn) is volt a Majna-parti üzemnek, mely a 20-as évek végére a belföldi piac 38 százalékát uralta. Midőn 1929/30-ban az amerikai General Motors vette át a cég részvényeinek zömét, a „RAK 2” típus jóvoltából már 238 km/órás sebességi rekorddal is büszkélkedhetett az Opel. Az együléses sportkocsi különlegessége volt, hogy szilárd üzemanyagú, rakétameghajtású erőforrása révén gyorsabb volt bármilyen benzines automobilnál. S a 100 kilométeres tempó eléréséhez csak 8 másodpercre volt szüksége.

A hitleri-korszak nóvuma volt az önhordó karosszériás Opel Olympia, melyet a következő esztendőben – a berlini ötkarikás nyári játékok évében – a Kadett első szériája követett. 1936-ban az Opel gyár termelése meghaladta a 120 ezer darabot: az öreg kontinensen nem volt kapacításbeli riválisa a GM germán leányvállalatának. A több, mint 25 ezer dolgozót foglalkoztató konszern 1940-ben készítette el az egy milliomodik négykerekűjét, mely egy csinos Kapitän volt. A háború miatt még abban az évben a civil járműgyártás helyét a hadiipari igények kielégítése vette át. „Blitz” („Villám”) teherautók, összkerék- és lánctalpas meghajtású front járművek, repülőgép alkatrészek tarkították a varrógép-üzemből lett automobil nagyhatalom történelmi modellpalettáját. A második világháború végén romokban hevertek az Opel üzemcsarnokok. A megmenthető Kadett gyártósort hadi jóvátételként a Szovjetunióba szállították az oroszok – ahol Sztalin dicsőségére a német tervek és szerszámok segítségével megszületett a Moszkvics típus… A mába ugorva, érdemes megvizsgálni a „franciás” Opelek palettáját! A dízelek uralmát felváltotta az elektromos divat. A 2023-as Corsa tágasabb elődjeinél, az Astra nem emlékeztet a Kadett ősökre, s a Mokka is modernebb lett!

Kapcsolódó
Még több autó…