2024. május 20. (hétfő) 10:47

Kazahsztán: négykerekű paripák

A harminc magyarországnyi területű Kazah Köztársaságban már bő két évtizedes múltra tekint vissza az Azia Avto OAG. A gépjárművek összeszerelésére alapított cég a 21. század hajnalán többek közt Škoda és Kia modelekkel örvendeztett meg a vásárlókat. Az autózás szeretete sem ölte ki a lovak tiszteletét az emberekből!

A jó három évtizede függetlenné vált hajdani szovjet tagköztársaságban, ma mintegy 18 millióan élnek. A rendszerváltás után sokan külföldön, például az EU-ban találtak új hazára. A mezőgazdasági és olajipari termékek mellett, mind több gépjárművet is exportál a Föld kilencedik legméretesebb állama. A közép-ázsiai birodalomban a Škoda Fabia, Rapid, Yeti és Octavia típusokon kívül többféle Chevrolét is gyártottak.

Komoly együttműködés van a dél-koreai Kiával is. E márka kazahsztáni modelljei közé számít a Carens, a Cee’d, a Cerato, a Cadenza, az Optima, a Sorento, a Soul és a Sportage is! A hajdan oly” népszerű „Made in CCCP” kocsik közül, a harmadik évezredben a Lada Niva 4×4 az egyik kedvenc, ez is ott van az ázsiai gyártási palettán. A jó öreg Zsiguli terepjárók a kazah fővárostól (Almati) Moszkváig és Brüsszeltől Berlinig is ma sem tűntek el az utcákról. Bezzeg paripákkal, lovaskocsikkal, fiákerekkel már csak ritkán találkozhatunk! Az elektromos és hibrid modelleket egyelőre hanyagolják a régió autósai, hiszen hagyományos – megfizethető! – energiahordozókban gazdag csücske ez bolygónknak!

Kapcsolódó
Még több autó…