2024. július 22. (hétfő) 10:13

Nemzetközi járműipari trend

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete 10 százalékos keresletcsökkenést prognosztizált pár hete az új autók piacán. Ezzel szemben 2023 első hónapjában 2,8 százalékos forgalomnövekedésnek örvendhettek a szalonok tavaly januárhoz viszonyítva. Európa nyugati államaihoz képest, persze hazánk továbbra is alúlmotorizált.

A több, mint 8300 darab, múlt hónapban friss rendszámot kapott magyarországi négykerekű ténye azt tükrözi, hogy talán még túlszárnyalható is lesz az MGE által erre az évre beharangozott 100 ezres eladási kvóta. Világszerte 2023-ban mintegy 70 millió új személygépkocsi értékesítésvel kalkulálnak a szakemberek – a környezetvédők bánatára! Európa legkisebb államaiban napjainkban már most is szinte mindenkinek van német, francia, olasz, brit márkájú valamilyen verdája. Andorrában, Monacóban, Lichtensteinben és Luxemburgban az értékes modellek dominálnak. Az elektromos (amerikai) Teslákra is akad bőven vevő. A fenti törpe birodalmakban azonban az igazi luxust a saját garázs (és sofőr) jelenti!

Az öreg kontinensen a fenti négy piciny, de gazdag államban van a legtöbb automobil – bő 700 darab – ezer főre kivetítve. A bajnok Andorrában 930 közeli a kvóta! Az amerikai kontinensen Kanada és az USA a motorizációs bajnok. Ázsiában, ahol bolygónk lakosságának 60 százaléka él, Japán még sokáig verhetetlen marad. Míg a jóléti császárságban 530 kocsi jut ezer polgárra, addig a Föld legnépesebb államaiban lényegesen kevesebb. Az önálló járműiparral „büszkélkedő” Kínában és Indiában alig 10-12 automobil/főről szólnak az aktuális statisztikák.

 

Kapcsolódó
Még több autó…