2024. április 23. (kedd) 07:11

NSZK: 48,5 millió személygépkocsi

Németországban ezer lakosra közel hétszáz gépjármű jut. A modellek majd’ kétharmada „Made in/by Germany”. A legelterjedtebb típus 2023-ban is a Volkswagen. A tavaly értékesített friss verdák közel fele alternatív üzemmódú, főleg hibrid, elektromos, Plug-in vagy gázos volt.

Az Európai Unió legnépesebb tagállamában a járműpark átlagos életkora 9,5 év. A személyautók egyharmadának női tulaja van. Az aktív sofőrök 30 százaléka elmúlt 60 esztendős. A belföldi márkákat előnybe részesítő német polgároknak jó 30 millió „hazai” verda parkol a garázsában, kertjében, s az utcán. Az import négykerekűek zöme Japánból, s a szomszédos Franciaországból, illetve Csehországból származik. Lecsúsztak a dobogóról a dél-koreai gyártmányok, melyekből jelenleg mintegy 2 millió darab rója a németországi utakat.

Az NSZK-ban 2010 óta jelentősen visszaesett az itáliai márkák népszerűsége: csupán a retro Fiat 500-as hódította meg az autósok szívét. Az új olasz modellek 38,5 %-a alternatív üzemű volt tavaly. Teslából közel 70 ezer példány kelt 2022-ben, így a már Németországban is gyártott amerikai márka a sztár a villany négykerekűek mezőnyében. A 63 ezer darab frissen üzembe helyezett tisztán elektromos Volkswagen ezüst érmes a környezetkímélő márkák viadalában. Az áram árának égbe szökkenése, az ukrajnai háborúval és az európai szankciókkal összefüggésbe hozható energiakrízis a benzinkutaknál és az autó szalonokban is érezteti hatását!

 

 

 

Kapcsolódó
Még több autó…