2024. április 23. (kedd) 07:52

Škoda – minőség és tradíció

Škoda Octavia

A hazánknál kisebb területű Csehországban (Česká republika) komoly hagyományai vannak a járműiparnak – a biciklitől a villamos gyártásig. Már a rendszerváltás előtt népszerűek voltak a szocialista táborban, de Nyugat-Európában is a Škoda márkájú autók.

Bizony Ausztriától Dániáig gurultak csehszlovák típusok, s Magyarországon is rengeteg híve volt/van a far- és orrmotoros Škodáknak. Azon sem lepődhetünk meg, hogy az 1993-ban függetlenné lett Cseh Közátrsaságban ma is ez a modell a legkeresettebb. Ha a korona kórság miatt vissza is esett az új gépkocsik iránti kereslet Európa számos államában, az anyaországban továbbra is az Octavia a sztár. Az ezüst érem 2022-ben a Fabiának járt, s szintén dobogós a Rapid.

Szlovákiában is ez a három fajta Škoda a bajnok. Sőt Szlovéniában is ott van a toplistán, igaz déli szomszédainknál a Renault Clio és a VW Golf a legmenőbb autó. S mi a helyzet a gazdagabb Svájcban. Nos a szalonokban arrafelé szintén az Octavia a legkeresettebb, a Volkswagen Golf és Tigaunnál is többet értékesítettek a cseh típusból az elmúlt üzleti években.

Kapcsolódó
Még több autó…