2024. július 22. (hétfő) 11:10

A Facebook új fizetős szolgáltatást vezet be

Facebook

A Meta Instagram és a Facebook felhasználói számára egy új fizetett ellenőrző előfizetési szolgáltatást vezet be Meta Verified néven – jelentette be Mark Zuckerberg vezérigazgató vasárnapi Instagram-bejegyzésében. „Ez az új funkció a hitelesség és a biztonság növeléséről szól a szolgáltatásainkban” – írta Zuckerberg.

A CNBC információi szerint az ellenőrzött profilokért az interneten 11,99 dollárt (kb. 4300 Ft), iOS-en pedig havi 14,99 dollárt (kb. 5400 Ft) kell fizetni a Meta Instagram és Facebook platformjain. A „Meta Verified” fiók tulajdonosai hitelesíthetik fiókjukat, így nagyobb védelmet élveznek a kamu profilokkal szemben, valamint közvetlen hozzáférést kapnak az ügyfélszolgálathoz. A szolgáltatást ezen a héten vezetik be Ausztráliában és Új-Zélandon, és további országok követik majd – mondta Zuckerberg.

A cég új előfizetéses szolgáltatása hasonlít a Twitter megújult Twitter Blue nevű szolgáltatásához, amely havidíj fizetése esetén hitelesítető jelvényt ad a felhasználóinak.

A Twitter tavaly novemberben indította szolgáltatását – először csak korlátozottan, iPhone-használók körében –, de fordítva sült el a dolog: számtalan vicces kedvű felhasználó vásárolta meg a kék pipát a fiókjára, hogy aztán átírja a nevét valamelyik hírességére, és trollkodni kezdjen. A használt kék pipa ugyanis pont úgy nézett ki, mint az eleinte csak cégeknek és ismert embereknek járó pipa. Ezért leállították a szolgáltatást, majd Elen Musk, a cég új tulajdonosa decemberben újraindította.

A Meta szóvivője közölte, hogy a Meta Verified előfizetések esetén a jogosultsághoz a felhasználóknak legalább 18 évesnek kell lenniük, meg kell felelniük a minimális aktivitási követelményeknek, és be kell nyújtaniuk a profilnevükkel és fényképükkel rendelkező hatósági igazolványt.

A Meta a Twitterrel ellentétben a tesztidőszakban ellenőrzött fiókokon nem szándékozik változtatni a későbbiekben – közölte egy szóvivő.

Jelenleg vállalkozások nem jelentkezhetnek a programra, és ha a felhasználó módosítja a profilnevét, felhasználónevét, születési dátumát vagy fotóját, újra végig kell mennie az ellenőrzési folyamaton. A Meta bízik abban, hogy így könnyebben megakadályozható lesz a kamu profilok tömeges megjelenése.

 

Kapcsolódó
Még több tudomány…