2024. május 20. (hétfő) 10:08

Nagyobb méretű MacBook Air-t dobhat piacra az Apple

Macbook Air

Miután 2022 nyarán piacra dobta az újratervezett, 13,6 hüvelykes kijelzővel és M2 processzorral felszerelt MacBook Airt, az Apple a hírek szerint egy új, nagyobb modellen dolgozik. Amint az már egy régebbi bírósági dokumentációból kiderült, Steve Jobs tervei között már 2007-ben szerepelt egy 15 hüvelykes MacBook Air, ami most megvalósulni látszik.

Ross Young, a Display Supply Chain Consultants munkatársa napokban megosztott Twitter-üzenetében megerősítette, hogy a 15 hüvelykes MacBook Air kijelzőpaneljének gyártása ebben a hónapban elkezdődött, így a modell várhatóan már ez év áprilisában piacra kerül.

Régebben a Macbook Air két méretben létezett, 11 és 13 hüvelykes változatban, azonban az iPadek elterjedése után a 11 hüvelykes modell gyártását beszüntette az Apple.

Az Apple elemzője, Ming-Chi Kuo szerint is készül a 15 hüvelykes változat, de szerinte azt egyszerűen MacBooknak fogják hívni. Kuo szerint az új laptopot a 2022-es Airhez hasonlóan egy M2 chip fogja hajtani de M2 Pro chip opciókkal is elérhető lesz. A 2022-es MacBook Airben használt M2 chip 8 magos GPU-t és legfeljebb 10 magos GPU-t tartalmaz, míg az M2 Pro legfeljebb 12 magot és legfeljebb 19 GPU magot tartalmaz. A jelenlegi MacBook Airhez hasonlóan várhatóan MagSafe töltőporttal, 1080p-s kamerával és továbbfejlesztett hangszórórendszerrel is rendelkezik majd.

Az Apple az új modellel valószínűleg egy újabb vásárlói réteget kíván megcélozni, jelenleg ugyanis csak a MacBook Pro rendelkezik 13,6 hüvelyknél nagyobb kijelzővel, aminek jelenleg közel  egy millió a legkisebb fogyasztói ára. Mivel ettől lényegesen olcsóbb a jelenleg kapható 13,6 hüvelykes MacBook Air, az új modell ára valószínűleg a kettő között lesz, amit szélesebb fogyasztói réteg engedhet meg magának.

Kapcsolódó
Még több tudomány…