2024. június 15. (szombat) 12:12

Római kori szarkofágot tártak fel Gázában

szarkofág

Római kori szarkofágot tártak fel kedden egy 2000 éves római nekropolisz helyén a Gázai övezetben. A temető Gáza északi partja mentén található, 500 méterre a tengertől. A szarkofág egy vezető személyhez tartozhatott a megtalálás helye alapján – mondta csütörtökön a CNN-nek a Palesztin Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium feltárási és múzeumi igazgatója, Jehad Yasin.
Yasin elmondta, hogy az ókori római temetőt 2022-ben fedezték fel, „amikor a helyszínen a Premiere Urgence Internationale-vel együttműködve és a British Council által finanszírozott ásatásokat végezték”.
A Premiere Urgence Internationale, egy francia humanitárius szervezet, amely az INTIQAL elnevezésű program keretében együttműködött a gázai „palesztin kulturális örökség megőrzésével” kapcsolatos projektekben.
A koporsót a szakértők a következő hetekben nyitják fel, hogy elemzéseket végezzenek a csont azonosítására, amely Yasin szerint körülbelül két hónapig tart majd.
A Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium közleményében külön kiemeli, hogy a szarkofág „állapota különösen jó”. Mindez azért különleges, mert Gáza gyakori légi bombázások helyszíne.
A tengerparti lelőhely gazdag a római, bizánci és kánaáni korból származó leletekből. A tavalyi felfedezés óta francia és palesztin régészek 85 egyéni és kollektív sírt tártak fel a 3500 négyzetméter alapterületű római akropoliszban, és ezek közül 10-et nyitottak fel.
Néhány farmer is különleges leleteket talált. Tavaly egy palesztin farmer Anat kánaáni istennő 4500 éves szobrának fejét fedezte fel, egy másik pedig egy bizánci kori mozaikot talált a gyümölcsösében.
2022-ben a Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium kiadta első arab régészeti útmutatóját „Gáza, a Levant kapuja” címmel. Az útmutató 39 régészeti lelőhelyet mutat be Gázában, köztük templomokat, mecseteket és ősi házakat, amelyek 6000 éves múltra tekintenek vissza.
A minisztérium további régészeti leletekre számít a nekropolisznál.

Kapcsolódó
Még több tudomány…