2024. április 23. (kedd) 06:28

ITB: 90 ezer látogató

Nemzetközi Turisztikai Börze

Mintegy 180 államból vonzott idegenforgalmi szakembereket a Spreehez a márciusi Nemzetközi Turisztikai Börze (ITB 2023). Az 5,5 ezer kiállító standjain bő másfélszáz ország kínálatával ismerkedhettek meg a berlini mustra vendégei.
„Open for Change“ mottóval zajlott a három napos idegenforgalmi show Közép-Európa legnépesebb metropoliszában. Az utazó nemzetként számontartott németek tízmilliói idén is felkerekednek, s ezt tervezi az európai polgárok mintegy négyötöde is. A bel- és külhoni kiruccanások célja is megér egy misét. Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a legtöbb ember főleg pihenni, szórakozni, strandolni (63 %) akar az üdülés heteiben. A megkérdezettek fele idegen városokkal szeretne ismerkedni, míg közel harmaduk körutazást tervez.
A természetjárás, hegyi túrázás (28 %) hívei is várják a tavaszt. S a válaszolók 15 százaléka hajózva kíván ismerkedni a nagyvilággal. Az öreg kontinensen Spanyolország, Itália és az NSZK a legkedveltebb úticél. De a francia, görög kultúra és a városok, strandok is csábítók.
Térségünkben Ausztria, hazánk és Horvátország is kedvelt turisztikai desztináció – húsvét közeledtével már a szállodai foglalások is gyarapodnak, a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva!
A márciusi, berlini Nemzetközi Turisztikai Börze (ITB 2023) több, mint 160 államnak nyújtott bemutatkozási lehetőséget: az a trend körvonalazódik, hogy a háborús, netán földrengés sújtotta régiókat idén is elkerülik a külföldiek. Az úgy nevezett „katasztrófa turisták” száma, akik kamerákkal felszerelkezve járják a világot – elenyésző. De kik utazgatnak a leggyakrabban mostanában? Míg Európában a lakosság 80-85 százaléka akar hamarosan ismét bel- és/vagy külföldön vakációzni, addig az amerikaiak (70 %) és ázsiaiak (60 %) körében alacsonyabb az utazási kedv. A következő ITB-t 2024. március 5. és 7. között rendezik meg. A helyszín változatlan: Berliner Messegelände!

Kapcsolódó
Még több UTAZÁS…