2024. október 18. (péntek) 08:40
Nobel-díj

A mikro-RNS felfedezésével nyerték az orvosi Nobel-díjat

Victor Ambros és Gary Ruvkun arra voltak kíváncsiak, hogyan fejlődnek a különböző sejttípusok. Felfedezték a mikro-RNS-t, az apró RNS-molekulák egy új osztályát, amely döntő szerepet játszik a génszabályozásban.

Hurrikán

Mitől nőtt ilyen nagyra Helen?

„Balesetek nincsenek véletlenül. Általában több tényező együttes hatása váltja ki őket”. Ez sajnos a több mint 200 halottat és hatalmas pusztítást okozó Helen hurrikán esetében is így történt.

Ló helyett lokomotív

Amikor a 19. század végén az európai gépkocsi-ipar még „gyerekcipőben járt”, a francia Crampton vonattal már 140 km/óra feletti sebességgel lehetett zakatolni.

Hangosfilm és helikopter

A következő esztendő szenzációja egy magyar helikopter volt: Asbóth Oszkár gépe lett az első, amely valóban egy helyből, függőlegesen szállt fel.

A stadionoknak végleg leáldozott?

Miközben nálunk egyre több stadion épül, a fejlettebb régiókban új technika szolgáltatja szinte ugyanezt az élményt – anélkül, hogy a helyszínre kellene utaznunk.

Űrtudomány 21 magyar egyetemen

Míg 2015-ben hétmillió eurót költött Magyarország űrkutatásra, addig idén már több mint 25 millió eurót.

A múlt század „csodái”

Szent-Gyögyi Albert munkásságát orvosi és élettani Nobel-díjjal jutalmazták. A C- és P-vitamin forradalmasította az egészségügyet és a gyógyszeripart is!

A 19. század meglepetései

S mit hozott 1878? Thomas Edison fonográfja (lemezjátszó) debütált és Joseph Swan szabadalmaztatta akkor a villanykörtét. Világos?!

A technika áldásai

Évszázados könyvtárak, archívumok őrzik 2024-ben is az izgalmas titkokat, tervrajzokat, recepteket

Tajvanon gyártják az Apple chipeket

Az Apple mesterséges intelligencia szoftverek futtatására alkalmas chipeket fejleszt a Taiwan Semiconductor Manufacturing nevű chipgyártóval.

Nincs több cikk