2024. május 18. (szombat) 22:49

Magyar orvosok Ukrajnában

Ungvár

A megváltozott menekülthelyzetről, a menekülteket sújtó lelki és fizikális betegségekről, a segítésükből eredő feltöltő energiákról és a beszélgetések gyógyító erejéről is beszéltek lapunknak azok az egészségügyi szakemberek, akik mentőautóval járnak Kárpátaljára, hogy segítsenek a harcok elől biztonságot kereső ukránokon.

Becsapódó rakéták és bombák nélkül is pontosan lehet érzékelni a háborút a magyar határ közelében fekvő Ungváron. Akadozik az áramellátás, alig van fűtés, rendszeresek a légiriadók. Az ide menekült emberek fáznak, éhesek, elgyötörtek, felőrli őket a kilátástalanság, és ez a szegényebbeket és az eddig jobb módban élőket is eléri – számolt be lapunknak Spányik András, a MedSpot Alapítvány alapítója, az orvosszakmai csapat vezetője, aki több kollégájával együtt rendszeresen utazik Kárpátaljára, hogy orvosi segítséget nyújtson a menekülőknek.

Az önkéntes egészségügyi csapatnak december végén volt a negyedik ukrajnai missziója, mentőautójuk általában két orvossal, egy pszichológussal és egy ápolóval vesz ezeken részt. A rendszeres kárpátaljai utak előtt a határ magyar részén, Beregsurányban biztosítottak 24 órás ellátást a háború elől menekülőknek (erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben).

A csapat állandó orvos tagja, Spányik András azt mondja, alapjaiban változott meg a menekültek útvonala és a menekülés dinamikája.

A többség már csak átutazik Surányon. Kárpátalján azonban most merőben más helyzet: tömegek várják ott a háború kedvező változását. A helyiek beszámolói alapján az orvos 100-150 ezerre teszi az úgynevezett IDP (internally displaced person – országon belül áthelyezett) embereket a békeidőben 100 ezer lakosú Ungváron: vagyis azokat, akik a fegyveres konfliktus miatt elhagyni kényszerültek otthonaikat, de hazájuk határát nem lépték át.

A háború kitörése után lassan egy évvel Kárpátalján nem a sietős átutazás, hanem a kilátástalan várakozás lett úrrá. A belső menekülteket a régió polgármesterei lakóházakban vagy egyéb önkormányzati ingatlanokból átalakított átmeneti szállásokon próbálják elszállásolni. Menekültszállásokká átrendezett iskolákban, edzőtermekben, csarnokokban sokan várják, hogy a háború véget érjen.

Amióta az orosz haderő az alapvető infrastruktúrát bombázza, és rendszeresek az áramkimaradások, elengedhetetlen, hogy Spányik Andrásék generátorokat is vigyenek a misszióikra. Ez a legutóbbi utazás előtt is lehetetlen küldetésnek tűnt: sem itthon, de még a szomszédos Szlovákiában sem lehetett megfelelő aggregátort kapni. Az alapítványt végül Zselik Gyula, filmforgatások áramellátásáról gondoskodó szakember segítette ki két, amúgy milliós értékű generátor odaajándékozásával.

MEDSPOT ALAPÍTVÁNY

Az egyik generátor érkezése. Szemben Garas Péter gyermekpszichiáter, jobbra Albert Tamás diplomás ápoló.
Egy iskola harmadik emeletén rendezték be Spányik Andrásék alkalmi rendelőjüket. Bár minden misszió alkalmával csak egy-két éjszakát töltenek a városban, szakmai segítségükre óriási szükség van. Az ukrán egészségügy békeidőben sem tud megfelelő ellátást biztosítani, a legtöbb betegnek nincs biztosítása, mert nem tudja fizetni. A tavaly februárban kezdődött háború óta a helyzet tovább romlott, Kárpátalján pedig, ahol feltorlódtak a belső menekültek, szinte lehetetlen egészségügyi ellátáshoz jutni, ami tetézi a menekültek kilátástalan élethelyzetét.

Az ukrajnai betegellátás anomáliáiról beszélt lapunknak Garas Péter gyermek- és ifjúságpszichiáter is, aki eddig kétszer utazott Ungvárra a MedSpot csapatával. Azt mondja, valamilyen szintű háziorvosi ellátás most is működik a városban, sőt létezik akut ellátás a helyi kórházban, de a tervezhető műtétek teljes költségét a betegnek kell állnia.

A magas vérnyomástól a poloskacsípésig

Az ungvári iskola osztálytermében kialakított rendelőben a mentőautó hordágyát használják a vizsgálatokra. Egy misszió alatt harmincnál is több beteget látnak el, és igyekeznek eljutni a közelben élőkhöz is.

Az osztálytermi vizsgálat menete begyakorlott csapatmunka. Egyszerre két orvos foglalkozik a pácienssel: az egyik tolmács segítségével kikérdezi, a másik vérnyomást, vércukrot mér. Nemcsak vizsgálnak, gyógyszereznek is, sőt ha kell, hónapokra előre adnak a páciensnek például vérnyomásszabályozó gyógyszert. Fogynak a Budapestről hozott vitaminok és fájdalomcsillapítók is, és szorongásoldókra is szükség van. Sokan kapnak vércukrot stabilizáló gyógyszert, antibiotikumot, allergia elleni vagy éppen hasmenéses vírusra gyógykészítményt.

Még több AKTUÁLIS…