2024. június 19. (szerda) 14:31

Módosulhat a Társasházi törvény

Idén nyárig sor kerülhet a Társasházi törvény módosítására. A Világgazdaság tavaly szeptemberben adta hírül, hogy szakmai és érdekképviseleti egyeztetések folynak az immár húsz éves Társasházi törvény átalakításáról.
Amiről azóta sem esik szó: mi a helyzet a száz százalékban önkormányzati tulajdonú lakóházakkal? Ezeket miért nem rendeli a törvény társasházzá alakulni? Ki képviseli az önkormányzati bérházakban élőket a törvénymódosítás során zajló szakmai egyeztetések során?
A bérlők számos érvet tudnak mondani, hogy ez miért lenne kívánatos, mennyiben teremtene tiszta/tisztább helyzetet a bérlők és az önkormányzatok kapcsolatában.
Az önkormányzati tulajdonban lévő bérházak lakói legutóbb a rezsiszabályok módosításakor kerültek hátrányba, mert a házközponti fűtéshez vételezett gázt nem a lakások száma szerint kedvezményezte a szolgáltató. A rendelet ugyanis a társasházakat nevesítette ez ügyben, de nem terjedt ki az önkormányzati bérházakra. A kormány, meghallva a rémült tiltakozásokat, módosította a rendeletet és azonos elbírálás alá kerültek ezen lakások bérlői a „rendes” társasházak lakóival. Mindez nem fordult volna elő, ha az önkormányzatok is társasházzá alakítanák/alakították volna a bérházaikat.
Jelenleg is folyik a jogvita a XIV. kerület és egy bérlője között, közös költség-ügyben. Erről az önkormányzati lakások problémáival foglalkozó honlap tavaly szeptemberi bejegyzésében olvashatnak: (itt)
E jogvitán túl, más kerületekben és vidéki településeken is kérdéses, hogy az önkormányzati bérlőktől beszedett bérleti díjakkal és a közös költséggel a tulajdonos önkormányzat, illetve az általa megbízott vagyonkezelő vállalat miképp számol el, hogyan, mire költi el a beszedett pénzt? Hogyan születnek az ezzel kapcsolatos döntések? Meghallgatják-e a bérlőket ez ügyben?
Akik önkormányzati bérlakásban élnek, tudják a választ: a bérlők nem kapnak semmiféle elszámolást és nem kérdezik meg őket a házak üzemeltetésére beszedett pénzek felhasználásáról sem.
Kérdés, hogy a jogszabályalkotók között van-e, akihez eljutnak ezek a felvetések? Mert amint a fent idézett cikkből kiderül, a piaci alapon működő társasházak álláspontjának megjelenítése érdekében a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete kifejthette álláspontját.
Az önkormányzati bérlőket vajon ki fogja képviselni ezekben és a hasonló ügyekben?

Még több ITTHON…