2024. május 18. (szombat) 21:24

Mit nyer az Egyesült Államok az ukrajnai háborúval?

Zelenszkij

A Fidesz is profitált a háborúból, amikor a háború-béke, élet-halál tengelyre helyezte a 2022-es országgyűlési választásokat, és nyert vele egy újabb kétharmadot. Mégsem Orbán Viktor robbantotta ki a háborút. Orbán Viktornak helyenként sikerült a legjobbat kihoznia a szomszédunkban folyó brutális háborúból, máskor pedig veszített vele, mert a legnagyobb igyekezete ellenére sem tudta megmásítani az azzal járó realitásokat a saját érdeke mentén. Az Egyesült Államokkal ugyanez a helyzet, csak a mozgástér sokkal nagyobb.

Azt, hogy az Egyesült Államok „profitál” az ukrajnai háborúból pár hónapja már nem csak az állampárti sajtóbirodalom megmondóemberei és oroszpárti „biztonságpolitikai szakértők” hangoztatják. Emmanuel Macron francia elnök tavaly novemberben arról beszélt, hogy a magas amerikai gázárak nem „barátságosak”, a német gazdasági miniszter pedig felszólította Washingtont, hogy mutasson több „szolidaritást”, és segítsen az energiaköltségek csökkentésében.

Ezek a megjegyzések nem csak a háborúban tanúsított amerikai magatartásnak szóltak, hanem Joe Biden amerikai elnök nagyszabású törvénycsomagjának, az Inflation Reduction Act-nek (IRA) is, amely elképesztő mennyiségű állami támogatással tervezi az Egyesült Államokat versenyelőnyhöz juttatni a klímaváltozás által érintett valamennyi szektorban. A törvénycsomagnak nem örültek az európai fővárosokban, az amerikai büdzsével ugyanis nehéz felvenni a versenyt, de az IRA-ről szóló vita kapcsán beszivárgott a mainstreambe az a narratíva is, miszerint az Egyesült Államok nyer a háborúval, ezért érdekében áll minél inkább elhúzni.

Az Egyesült Államok számára valóban sok pozitív hozadéka van az orosz–ukrán háborúnak. És sokat veszít is vele. Mérleget egyelőre nem lehet vonni, a háborúnak ugyanis nincs vége, és úgy tűnik, egy ideig még nem is lesz. Pillanatképet ugyanakkor lehet adni, erre tesz kísérletet ez a cikk, fontos azonban, hogy a teljes képet csak a háború után, évtizedek múlva fogjuk megismerni. Természetesen az lett volna a legjobb – nem csak az Egyesült Államoknak, hanem minden érintettnek –, ha az orosz–ukrán háború soha nem is tör ki, és elmarad ez a százezrek halálával, milliók menekülésével és mérhetetlen anyagi kárral járó konfliktus, ami jóformán az egész világon megrengette az élelmiszer-ellátást, inflációt és gazdasági visszaesést okozott.

Még valamit fontos leszögezni: az, hogy az Egyesült Államok profitál a háborúból nem jelenti azt, hogy valamiképpen felelős lenne érte, kiprovokálta volna, egyenesen a CIA robbantotta volna ki.

 

Még több AKTUÁLIS…